Vesti
20.03.2020. 12:30
N. Ginić

IDEOLOG RATA I MIRA: Kako su Amerikanci napravili Tita

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Centralna tačka američke spoljne politike u prvim godinama Hladnog rata bila je Jugoslavija - država sa izraženim nacionalnim elementima, zemlja koja je mogla da izazove podele u komunističkom svetu. Posle raskida Tita sa Staljinom, Ajzenhauerova i Trumanova administracija su shvatile da Jugoslaviju treba iskoristiti kao najubojitije, kontrolisano oružje protiv komunizma, kao zla koji je Zapad uvek shvatao singularno. Bilo je potrebno iznijansirati spoljnu politiku SAD, pa je američka inteligencija osmislila politiku "keep Tito afloat" (držati Tita na površini) i "wedge strategy" (strategiju klina), koja je težila jačanju jugoslovenskog federalnog centra kojim je vladao Tito.

Arhitekta ove politike bio je Džordž Kenan, ugledni američki diplomata i ideolog hladnog rata. Kenan je kreirao containement theory (teoriju obuzdavanja Sovjetskog Saveza) koja je oblikovala bipolarni svet i postala osnova spoljnog delovanja SAD.

U svojim "Memoarima" on otkriva neverovatne detalje iz perioda njegovog službovanja u Beogradu. Kako je Tito razumeo svetske prilike, ko ga je u Kongresu opstruisao u namerama da pomiri Vašington i Beograd i kako je propala ideja o "poželjnoj komunističkoj državi", čitajte u novom broju Ekspresa koji je već na kioscima.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Ekspres. Drugačiji ugao.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
12°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve