Vesti
09.07.2019. 12:29
Tanjug

ILJIR META UMESTO RAME PORUČIO: Priznajte, Kosovo je država

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Albanije Iljir Meta pozvao je BiH na Samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, da prepozna "realnost da je Kosovo nezavisna i suverena zemlja".

Meta je doputovao na Jahorinu na Samit PSJIE, nakon što je albanski premijer Edi Rama odlučio da se "solidariše" sa prištinskim vlastima koje su odbile da učestvuju na ovom skupu zbog poziva u kojem se Kosovo ne tretira kao država, već po utvrđenom načinu za učešće na regionalnim skupovima uz fusnotu, odnosno zvezdicu.

Povezane vesti – Vesić: Nije dobro što se hrvatski mediji raduju odlasku Vučića

On je rekao da su zato predstavnici Kosova, koji preuzimaju predsedavanje ovim Procesom, "bili primorani da ne učestvuju na ovom samitu".

"Kako da se pretvaramo da imamo uspešnu regionalnu saradnju, ako neki učesnici u PSJIE sve rade kako bi isključili neke države od mogućnosti da imaju koristi od regionalnih inicijativa", kritikovao je Meta.

Meta je kazao da se regionalnim inicijativama jača unutrašnji dijalog regiona i time daje doprinos sveukupnoj bezbednosnoj situaciji. Ukazao je da je ostvaren veliki uspeh do sada, a kao primer naveo je sporazum Atine i Skoplja, kao veliki napredak u regionalnoj stabilnosti.

Povezane vesti - Troje kandidata u igri za lidera SNS

Meta je istakao da je rešavanje bilateralnih izazova veoma bitno na putu ka EU, ali da su potrebne i reforme u državama regiona.

Prema njegovim rečima, Albanija je svesna da ima dosta posla oko ispunjavanja kriterijuma i standarda, a posebno mora ojačati vladavinu prava, i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Izrazio je uverenje da će Savet EU u oktobru otvoriti pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom, te izrazio zahvalnost za viziji nemačke kancelarke Angele Merkel da se pruži prilika Zapadnom Balkanu jer je to u strateškom interesu poboljšanju saradnje regiona i EU.

Takođe je ocenio da je važno da zemlje regiona preduzmu mere za zaustavljanje odliva mozgova, jer je to pretnja svim državama regiona.

"Poboljšanje ekonomske saradnje i evropska perspektiva podstiču mlade da iskoriste potencijale svojih zemalja i doprinesu izgradnju društva", objasnio je on.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
9°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve