Vesti
06.05.2020. 18:58
Tanjug

"IMAMO DOVOLJNO NOVCA" Mali: Spremni smo i za gori scenario

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Srbija ima dovoljno novca i stabilne finansije i spremna je i za mnogo gori scenario krize u svetu, poručio je danas ministar finansija Siniša Mali.

On je tako odgovorio na pitanje kako vidi to što se politička scena uzbrukala jer idu i izbori i što će dodatno podići tenzije, kao i da li to može da našteti konsolidovanju ekonomije posle udara epidemije koronavirusa.

Mali je naglasio da po pitanju naše ekonomske politike može da kaže da je kroz rebalans budžeta u potpunosti sproveden program ekonomskih mera i da imamo sav novac da se on sprovede do kraja.

Takođe, vodi se računa o visini javnog duga i stabilnosti javnih finansija, a isplaćujemo i sve svoje obaveze i penzije i minimalce na vreme i drugo.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / an

"Pratimo situaicju u svetu, Srbija je trenutno poputno stabilna i sigurana i nemamo problem sa obavezma i tako će biti do kraja godine. Uvek smo spremni za gori scenario, što stalno govori i predsednik Vučić. Naše projekcije su uvek mnogo konzervatnivije i gore nego što stvarno očekujemo".

Mali je kazao da to da li će doći do goreg scenaria ne zavisi od nas, ali da smo u svakom slučaju spremni.

Ministar dodaje da je država obezbedila stabilne finansije, dobar i snažan program, da gradilišta rade i da zato očekuje mnogo bolje rezultate od projekcija koje sada imamo.

"Pomoć Er Srbiji da se još bolje pozicionira na tržištu"

Ministar finansija je takođe poričio da će država sigurno pomoći svom nacionalnom avioprevozniku Er Srbiji i dodao da se razmišlja o tome da se eventualno kupi još neki avion kako bi se srpski avioprevoznik još bolje pozicionirao na tržištu.

"Da vidimo možda da iskoristimo priliku da kupimo još neki avion i tako iskoristimo tržišnu prazninu koja nastaje, jer veliki broj aviokompaija ide u stečaj i bankrot. Er Srbija neće i ne ide", poručio je Mali odgovarajući na pitanje novinara da li će naša država pomoći svoju aviokompaniju kao što to rade druge zemlje u svetu.

Kaže da je cilj da se Er Srbija još bolje pozicionira posle ove krize.

"Juče sam imao sastanak sa predstavnicima Er Srbije i sigurno ćemo pomoći. Vidimo koliko druge zemlje pomažu svojim nacionalnim aviokompanijama", naveo je on.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / an

Mali dodaje da bez Er Srbije ne bi imali kako da vratimo naše građane koji su bili po raznim delovima sveta, kad je kriza počela, kao i da ne bi imali čime da dovezemo zaštitnu opremu, respiratore i drugo.

"Sada se vidi zašto je važno da imate nacionanu aviokompaniju. Kada su 2013. pričali o tome da su tri simbola nacinalnog suveretniteta jedne zemlje: zastava, himna i nacionalna aviokompanija, veliki broj ljudi je bio skepitačan, a sada se pokazlo u ovim uslovima koliko je važno da imate samostalnu, nezavisnu i jaku aviokompaniju", rekao je Mali.

Takođe, ističe da trenutno ne može da kaže koliko i na koji način će država pomoći Er Srbiju, pošto su u toku razgovori i pravljenje poslovnih planova.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve