Vesti
02.06.2023. 11:41
Beta

Kimberli Vest

Imenovan nov glavni tužilac suda za zločine boraca OVK u Hagu

hag, haški tribunal
Izvor: ANP / Robin_Utrecht

Američka pravnica Kimberli Vest imenovana je za novog glavnog tužioca specijalnog kosovskog suda za zločine boraca OVK u Hagu, saopštio je danas taj sud.

U saopštenju suda - čije je zvanično ime Specijalizovana veća Kosova, piše da je Vest imenovana "posle procesa koji je organizovala Evropska unija".

Vest je u SAD bila federalni tužilac i partner u privatnoj advokatskoj firmi. Od 2008. do 2013. radila je i u tužilaštvu Haškog tribunala u procesima protiv bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića i lidera bosanskih Hrvata Jadranka Prlića.

"Čast mi je što sam izabrana na ovu važnu i izazovnu dužnost. Jedva čekam da se pridružim tužilaštvu i predvodim njegov rad", izjavila je Vest, po saopštenju suda.

Kimberli Vest će na dužnosti glavnog tužioca zameniti Džeka Smita, koji se u novembru prošle godine vratio u SAD i preuzeo istragu o poverljivim dokumentima pronadjenim kod bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

U međuvremenu, vršilac dužnosti glavnog tužioca bio je Aleks Vajting.

Prvi glavni tužilac bio je Dejvid Švendimen, takođe Amerikanac.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Sud u Hagu o tome zašto je Tači pušten u kratku posetu Prištini
Hašim Tači

Specijalni kosovski sud

29.05.2023. 17:09

Sud u Hagu o tome zašto je Tači pušten u kratku posetu Prištini

Specijalni kosovski sud u Hagu potvrdio je za Betu da je bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija iz humanitarnih razloga pustio u kratku posetu porodici u Prištini tokom koje će biti pod sudskim nadzorom.
Close
Vremenska prognoza
light rain
18°C
20.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve