Vesti
12.05.2021. 17:36
Tanjug

Potvrđen i u Sloveniji

Indijski soj nam sve bliži

vakcinacija u Izraelu
Izvor: EPA/ABIR SULTAN

Prvi slučaj indijske varijante novog korona virusa u Sloveniji otkriven je u uzorku uzetom 20. aprila, objavili su slovenački mediji.

Taj podatak objavljen je na portalu GISAID, a mutacija je potvrđena u Institutu za mikrobiologiju i imunologiju ljubljanskog Medicinskog fakulteta.

Laboratorije koje se bave sekvenciranjem genoma novog koronavirusa, među kojima je i laboratorija tog instituta, podatke o novim varijantama koje zabeleže najprije unose u portal GISAID. Reč je o svetskoj naučnoj inicijativi i primarnom izvoru koji nudi otvoreni pristup do genomskih podataka novog koronavirusa.

Direktor Institut za mikrobiologiju i imunologiju Miroslav Petrovec za sada nije potvrdio informaciju domaćoj javnosti, a pretpostavlja se da će to učiniti na konferenciji za novinare na kojoj će predstaviti proširenost novih sojeva korona virusa u Sloveniji, među kojima je najprisutnija tzv. britanska varijanta, navodi Hina.

Svetska zdravstvena organizacija nedavno je objavila da je indijska verzija novog koronavirusa zaraznija i zato predstavlja dodatnu zabrinutost ako bi se proširila svetom.
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Indijski soj koronavirusa otkriven u 44 zemlje
koronavirus u Nepalu

Najprisutniji u Britaniji

12.05.2021. 10:00

Indijski soj koronavirusa otkriven u 44 zemlje

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je danas da je soj koronavirusa, koji je odgovoran za ogroman porast broja slučajeva u Indiji, otkriven u desetinama zemalja širom sveta.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve