Vesti
29.05.2020. 18:00
Marko R. Petrović

INTERVJU BRANISLAV TIODOROVIĆ: Ne bih voleo da budemo pokusni kunići za vakcinu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Dr Branislav Todorović, iskusni epidemiolog, prethodnih meseci bio je deo kriznog štaba koji je odlučivao o tome koje će se mere u borbi protiv koronavirusa primenjivati, hoće li biti policijskog časa, da li će biti potrebna izolacija gradova... Danima se već broj novoregistrovanih zaraženih smanjuje, uz par izuzetaka koji su bili posledica neodgovornosti u Vranju, Leskovcu i Smederevu. Niko, međutim, ne veruje da je to i definitivan kraj koronavirusa. Mnogo je više onih koji su u strahu od novog, drugog talasa virusa.

Dr Tiodorović ni sam ne zna tačan odgovor na pitanje hoće li biti drugog talasa, i kako u razgovoru za „Ekspres“ ističe, ne veruje da to iko egzaktno sada može i da kaže.

"To zavisi i od toga kako će se na južnoj polulopti ponašati virus. Strašne slike dolaze iz Brazila koje skoro da podsećaju na Italiju i Španiju. Brazil je izbio na drugom mestu po broju umrlih posle Amerike, pretekli su Rusiju... O čemu je reč. Virus je sada sišao kod njih, njima je rana jesen i on će tokom jeseni i zime biti prisutan. Virus ne može da preživi van ljudskog organizma. Ako on ostane u Evropi prisutan u manjem broju, ako bude mali broj zaraženih, sporadičnih slučajeva, to neće biti mnogo bitno. Ali ako se pojavi veći broj zaraženih, dakle ako se virus vrati iz Južne Amerike ili Australije, kada se kod njih završi zima, dakle u našu kasnu jesen ili zimu, kao što se to obično dešava sa gripom, tada će možda biti drugog talasa. Govoriti o tome da ćemo imati drugi talas u avgustu ili septembru, za to nema elemenata. Neki čak pominju i jul. Ali idu topli dani, manje ćemo boraviti u zatvorenom prostoru i samim tim se smanjuje rizik obolevanja. To ne znači da neće biti sporadičnih slučajeva. I grip se nekad pojavi leti, kod ljudi sa slabijim imunitetom", kaže dr Tiodorović za Ekspres.

Hoće li se virus šetati sa severne na južnu poluloptu, čija iskustva treba da pratimo i da li ćemo moći da izbegnemo drugi talas, Tiodorović otkriva u novom broju Ekspresa koji je već na kioscima.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve