Vesti
20.03.2021. 21:23
Razgovarao Đoko Kesić

INTERVJU DOBRIVOJE BIBA RADOVANOVIĆ: Korupcija u policiji je već klasika

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Nije nikakva novost da se policija, od običnog pozornika do više instance bezbednosnih državnih struktura, preko noći preobrati u sistem masovnije zloupotrebe. To svakako nije nekakva posebnost za Srbiju, slična praksa je prisutna i u mnogim zemljama uređene građanske demokratije. Međutim, prvi put se događa da su u Srbiji uhapšeni visoki policijski funkcioneri ne samo zbog korupcije, nego zbog mnogo većih ambicija koje im svakako ne pripadaju.

O tome razgovaramo sa univerzitetskim profesorom, bivšim dugogodišnjim direktorom Instituta za bezbednost i dekanom Defektološkog fakulteta dr Dobrivojem Bibom Radovanovićem. Razgovor počinjemo podsećanjem na urbanu legendu koja kaže – kad su Srbi prvi put počeli da prave državu, uveli su korupciju kao prvu važnu instituciju sistema.

Povezane vesti – A ko je novi Legija?

"Ne znam koliko je to istorijska legenda tačna, ali mislim da taj mehanizam u današnje vreme ne bi trebalo da funkcioniše ni na koji način. Ne samo kada je policija u pitanju, nego bilo koja državna služba

*
*

Danas aktuelna vlast hapsi i istražuje visokopozicionira ne službenike, policijske, pa čak i one najviše. Da li to rešava problem?

"Ako imate u zemlji nezavisno sudstvo, nezavisno pravosuđe, tužilaštvo i sudove i policiju koja je podređena tom nezavisnom tužilaštvu, vi onda nemate potrebe za ad hok ili kampanjskim istraživanjem bogatstva ovih ljudi, onih ljudi, opozicije ili pozicije ili nekih sasvim trećih. Jednostavno policija će sama raditi sve što se tiče organizovanog kriminala i preduzimati akcije na vreme pre nego što neko zgrne pare na nezakonit način. Da se razumemo, kapitalizam podrazumeva bogate ljude i dozvoljava bogate ljude, ali ne dozvoljava ili ne podrazumeva bogate ljude koji su bogatstvo stekli organizovanim kriminalom pa i korupcijom. Kod nas, međutim, nije tako i zbog toga mi imamo te akcije proveravanja ovoga ili onoga, ali imamo proveravanje koje se više-manje radi ad hok ili jalovo, koje ne daje rezultate. Ne daje rezultate zbog toga što naknadno proveravanje teško dovodi do činjenica koje bi mogle na sudu da prođu, a osim toga, moj utisak je da se svi političari od 1990. godine igraju toga, jer svi imaju istu želju - neće jedni druge da diraju.

Povezane vesti – NOVI BROJ EKSPRESA: Porok kome je teško odoleti

Opširinije čitajte u štampanom izdanju Ekspresa koji je od 19.3. 2021. na svim kioscima…

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
6°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve