INTERVJU DR JOVAN PUZOVIĆ: Nuklearke nam trebaju, ali ne sada

INTERVJU DR JOVAN PUZOVIĆ: Nuklearke nam trebaju, ali ne sada


Prva asocijacija kada je sa Rusijom potpisan međudržavni ugovor o osnivanju Centra za nuklearnu nauku, tehnologije i inovacije za mnoge je bila – nuklearni otpad u Srbiji, srpski dvojnik Homera Simpsona koji radi u nuklearki nadomak Beograda, Černobilj, Fukušima…

Međutim,  dr Jovan Puzović, profesor na katedri za fiziku jezgra i čestica Fizičkog fakulteta u Beogradu veruje da bi jedan takav centar bio koristan za Srbiju što se nauke tiče, ali i što se tiče osposobljenosti Srbije kao zemlje da bude u toku sa nuklearnim tehnologijama.

“To nema veze s tim da li ćemo mi praviti nuklearnu elektranu, ovo je istraživački centar. Poslednjih trideset, pa možda i četrdest godina u Srbiji nuklearna fizika umire. Ljudi koji su nekada imali ta znanja, koji su nekada radili u Vinči, sada su ili u debeloj penziji ili nisu više među živima. U međuvremenu, broj nuklearnih fizičara, kao i uopšte znanja iz nukelarne fizike, pali su na veoma niske grane. Po mojoj proceni, danas u Srbiji ima desetak nuklearnih fizičara od formata, ukupno trideset – četrdeset…”

O tome da li je dovoljno kupiti istraživački reaktor, ko će na njemu raditi i da li je za obrazovanje kadrova potrebno vreme ili imamo već oformljenu radnu snagu? Kao i šta danas predstavlja Vinča, pročitajte u novom broju Ekspres koji je od danas na kisocima.

Ekspres184

Ekspres uvek donosi drugačiji ugao.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar