Vesti
01.11.2019. 12:28
R. E.

INTERVJU DR JOVAN PUZOVIĆ: Nuklearke nam trebaju, ali ne sada

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Prva asocijacija kada je sa Rusijom potpisan međudržavni ugovor o osnivanju Centra za nuklearnu nauku, tehnologije i inovacije za mnoge je bila - nuklearni otpad u Srbiji, srpski dvojnik Homera Simpsona koji radi u nuklearki nadomak Beograda, Černobilj, Fukušima...

Međutim,  dr Jovan Puzović, profesor na katedri za fiziku jezgra i čestica Fizičkog fakulteta u Beogradu veruje da bi jedan takav centar bio koristan za Srbiju što se nauke tiče, ali i što se tiče osposobljenosti Srbije kao zemlje da bude u toku sa nuklearnim tehnologijama.

"To nema veze s tim da li ćemo mi praviti nuklearnu elektranu, ovo je istraživački centar. Poslednjih trideset, pa možda i četrdest godina u Srbiji nuklearna fizika umire. Ljudi koji su nekada imali ta znanja, koji su nekada radili u Vinči, sada su ili u debeloj penziji ili nisu više među živima. U međuvremenu, broj nuklearnih fizičara, kao i uopšte znanja iz nukelarne fizike, pali su na veoma niske grane. Po mojoj proceni, danas u Srbiji ima desetak nuklearnih fizičara od formata, ukupno trideset - četrdeset..."

O tome da li je dovoljno kupiti istraživački reaktor, ko će na njemu raditi i da li je za obrazovanje kadrova potrebno vreme ili imamo već oformljenu radnu snagu? Kao i šta danas predstavlja Vinča, pročitajte u novom broju Ekspres koji je od danas na kisocima.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Ekspres uvek donosi drugačiji ugao.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve