Vesti
15.11.2019. 12:00
Dušica Anastasov

INTERVJU DR JOVANA STOJKOVIĆ: Roditelji treba da odluče da li će vakcinisati dete

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Više od tri decenije prošlo je od objavljivanja teksta doktora Endrjua Vejkfilda, inače gastroenterologa, i njegovih saradnika o tome da MMR vakcina izaziva autizam, a koji su preneli mnogi mediji. Međutim, novinar "Sandej tajmsa" 2004. je objavio da je Vejkfild imao finansijsku dobit od svojih tvrdnji, koje nije mogao da obrazloži. Epilog cele priče je da se časopis u kome je objavljen tekst u potpunosti ogradio i odbacio tvrdnje doktora Vejkfilda, koji je kasnije izbačen iz Lekarske komore Engleske.

U Srbiji većina ljudi verovatno nikada nije čula za ovog doktora, niti je ikada pročitala sporni tekst, ali smo saznali da i mi imamo antivakcinaše. U ime većine tih, mahom anonimnih ljudi, istupile su neke medijske ličnosti, ali i Jovana Stojković, psihijatar, predsednik pokreta "Živim za Srbiju", koja u intervju za novi broj Ekspresa tvrdi da je sve to posledica odluke o obaveznoj vakcinaciji.

Vi ste psihijatar, a ne epidemiolog, otkud Vaš angažman u antivakcinaškoj kampanji?

- Tako je, ja sam psihijatar, ali sam i majka i građanin ove zemlje, i ne postoji nikakav angažman, već samo udruženje građana koje se bori za svoje Ustavom zagarantovana prava, da odlučuje o intervencijama koje će prihvatiti.

Da li ste Vi vakcinisani?

- Kao mala, dok su o tome odlučivali moji roditelji, jesam.

Da li se Vi kao majka zalažete ili protivite da dete bude vakcinisano?

- Ja se zalažem da roditelji u dogovoru sa svojim lekarom odluče šta je za određeno dete najbolje - da li da se vakciniše, da li da se vakciniše u tom trenutku, kojom vakcinom, dakle, da pristup vakcinacije za dete bude individualan a da ne bude naređeno dekretom.

Da li su Vaša deca vakcinisana?

- Što se tiče moje dece i vakcinisanja, to ne bih komentarisala, jer to je lična stvar i zdravstvenog kartona koja ne treba da interesuje širu javnost.

Znači, Vi niste apsolutno protiv vakcinacije?

- Naravno da nisam protivnik, to se stalno naglašava da bi postojala osnova za napad. Dakle, ja jesam za sve što medicina kao nauka preporuči, ali da ostane na nivou preporuke, zato što je svaki organizam različit i nauka je dokazala da definitivno postoje situacije kada dečji organizam negativno reaguje. Samo tražim da i struka i država tu populaciju zaštite i da se sa njima ne postupa dekretom, već individualno.

Ceo intervju možete pročitati u novom broju Ekspresa koji je od danas u prodaji.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Ekspres. Drugačiji ugao.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve