Vesti
27.09.2019. 13:01
Marko R. Petrović

INTERVJU DR TATJANA ZAHAROV: Matične ćelije i mašina za uzimanje novca

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U Danskoj se pre nekoliko godina pojavilo više firmi koje su nudile usluge po tipu "privatnih banaka za čuvanje matičnih ćelija iz krvi pupčanika", sa sedištem uglavnom u bivšim sovjetskim republikama. Lekari u Danskoj, ali i sama država oštro su reagovali i roditeljima je preporučivano da ne ostavljaju matične ćelije svoje novorođene dece.

Dr Tatjana Zaharov, pedijatar, hematolog, koja radi na Unverzitetskoj bolnici u Odenseu. jedan od lekara koji se protivio toj praksi i koja u intervjuu za Ekspres objašanjava zbog čega je sve prevara.

"Pa jeste prevara. Kampanje tih firmi bile su takve da su roditelji mogli da zaključe kako će, ako deponuju matične ćelije iz pupčanika deteta, u budućnosti moći da izleče sve moguće bolesti kod svog deteta. A to uopšte nije tačno."

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Šta je pravilno čuvanje matičnih ćelija, za šta se tačno koriste i koliko se može verovati privatnim bankama? Postoje li uopšte u Danskoj privatne banke i zbog čega Srbija još uvek nema javnu banku, iako se o tome priča već 10 godina, pročitajte u novom broju Ekspres koji je od danas na kisocima.

Ekspres donosi Drugačiji ugao.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
11°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve