INTERVJU DR ŽARKO RANKOVIĆ: Biće teško, ali izbeći ćemo kataklizmu

INTERVJU DR ŽARKO RANKOVIĆ: Biće teško, ali izbeći ćemo kataklizmu


Društvene mreže ovih dana preplavila je jedna kratka priča Indijca Entonija de Mela, jezuitskog sveštenika i psihoterapeuta koji se proslavio i kao pisac. Pričica glasi: “Kuga je bila na putu za Damask i u pustinji je prestigla karavan. Gde žuriš?, upita je vođa karavana.” U Damask.  Nameravam uzeti 1.000 života. Na povratku iz Damaska Kuga je ponovo prošla pokraj karavana. Vođa joj reče: Odnela si 50.000 života a ne 1.000. Ne, odgovori Kuga. Ja sam uzela 1.000. Ostale je odneo Strah.”

Ova priča možda ponajbolje opisuje ponašanje pojedinih ljudi u situaciji širenja koronavirusa. Ujedno daje nam i smernice kako se ne treba ponašati u ovakvim situacijama. A na to upozorava i dr Žarko Ranković, infektolog iz Niša. Ranković u razgovoru za “Ekspres” poziva na oprez i odgovornost, ali i na sprečavanje panike.

Kako možemo da pobedimo koronavirus, da li treba da verujemo zastrašujućim brojkama koje se pojavljuju u javnosti i šta nas još čeka u narednom periodu, čitajte u novom broju Ekspresa koji je već na kioscima.

Ekspres203

Ekspres. Drugačiji ugao.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar