Vesti
20.03.2020. 15:09
Marko R. Petrović

INTERVJU DR ŽARKO RANKOVIĆ: Biće teško, ali izbeći ćemo kataklizmu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Društvene mreže ovih dana preplavila je jedna kratka priča Indijca Entonija de Mela, jezuitskog sveštenika i psihoterapeuta koji se proslavio i kao pisac. Pričica glasi: "Kuga je bila na putu za Damask i u pustinji je prestigla karavan. Gde žuriš?, upita je vođa karavana." U Damask.  Nameravam uzeti 1.000 života. Na povratku iz Damaska Kuga je ponovo prošla pokraj karavana. Vođa joj reče: Odnela si 50.000 života a ne 1.000. Ne, odgovori Kuga. Ja sam uzela 1.000. Ostale je odneo Strah."

Ova priča možda ponajbolje opisuje ponašanje pojedinih ljudi u situaciji širenja koronavirusa. Ujedno daje nam i smernice kako se ne treba ponašati u ovakvim situacijama. A na to upozorava i dr Žarko Ranković, infektolog iz Niša. Ranković u razgovoru za "Ekspres" poziva na oprez i odgovornost, ali i na sprečavanje panike.

Kako možemo da pobedimo koronavirus, da li treba da verujemo zastrašujućim brojkama koje se pojavljuju u javnosti i šta nas još čeka u narednom periodu, čitajte u novom broju Ekspresa koji je već na kioscima.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Ekspres. Drugačiji ugao.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve