Intervju Goran Pitić: Važno je koliki je BDP, ali i ko će ga i kako stvarati u budućnosti?

Intervju Goran Pitić: Važno je koliki je BDP, ali i ko će ga i kako stvarati u budućnosti?


Stvari se u Srbiji pomeraju nabolje. Ne, doduše, onom brzinom kojom bi trebalo da se pomeraju, ocenjuje za Ekspres profesor FEFA fakulteta Goran Pitić. Nesporni su, kaže, veliki napredak u oblasti fiskalne stabilizacije, bez koje nema dugoročno održivog napretka. Dobro je i što Srbija napreduje na Doing Business listi. I dalje, međutim, navodi, ima dosta problema i pitanja koja opterećuju poslovanje ovdašnjih privrednika.

“MMF je ponovo revidirao procene rasta svetske privrede nadole. Upozoravajući signali stižu i iz Amerike, kao i iz Evrope. Na neizvesnost budućih kretanja svakako su uticale velike svetske teme kao što je trgovinski rat između SAD i Kine, pitanje Bregzita i konsolidacije EU. Nova kriza bila bi i novi izazov za nas. Mada, imamo mi dovoljno i naših tema da rešavamo, ne čekajući krizu. Pokazalo se da je kriza i period posle uvek dobra prilika za investiranje za one koji imaju novac. Otkup problematičnih kredita, konsolidacija u pojedinim industrijama, ukrupnjavanje, sve su to aktivnosti u kojima se pojedini profili investitora odlično snalaze u uslovima neizvesnosti”, ocenjuje Pitić.

Beograd - 14 Oktobar: Intervju Goran Pitic. Foto Oksana Skenzic

Foto Oksana Skenzic

“Priča oko BDP-a je važna, ali za mene nije tema broj jedan. Naravno, ako je veći kolač koji se deli, više je prostora za raspodelu koja pored rasta životnog standarda ostavlja i prostor za kapitalne investicije. Prva lekcija iz makroekonomije govori o značaju održivih i zdravih javnih finansija za dugoročni rast i razvoj. Čini mi se, međutim, da se u ovom periodu predizbornih tenzija i potrebe da se dostignu obećanja od 500 evra plate, narušavaju drugi ekonomski principi, što može potencijalno da ugrozi kvalitet privrednog rasta u budućnosti.”

Kako Pitić ocenjuje najavljenu prodaju Komercijalne banke i šta će ona značiti za bankarsko tržište u Srbiji? Ali i o stranim investicijama i rastu BDP-a, čitajte u novom broju Ekspresa koji je od danas u prodaji.

Ekspres182

Ekspres uvek donosi drugačiji ugao.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar