INTERVJU MAJKL FROJND: Američki jevreji treba ponovo da pronađu Srbiju

INTERVJU MAJKL FROJND: Američki jevreji treba ponovo da pronađu Srbiju


Tri meseca pre izbora 2012. godine, vlada koju je predvodila partija Likud sa premijerom Benjaminom Netanjahuom na čelu donela je odluku da se velika grupa pojedinaca iz severoistočne Indije preseli u Izrael. Blizu 1.000 članova zajednice Bnei Menashe (Manasovi sinovi) naseljeno je u pojasu Zapadne obale, koju Palestinci smatraju svojom teritorijom. Operaciju “Menashe” pokrenula je organizacija Shavei iz Izraela i njen osnivač Majkl Frojnd, a čitavu akciju lokalni izraelski mediji su opisivali kao inspirativnu priču o “izgubljenom plemenu” Izraela.

Verovatno se malo ko seća da je još 1985. Vuk Drašković proklamovao da su “Srbi trinaesto, izgubljeno i najnesrećnije pleme Izrailjevo”. I ta analogija postala je jedna od priča koju Srbi rado pričaju o sebi. Upravo o tom povlačenju znaka jednakosti između srpskog i jevrejskog stradanja govori i Frojnd u intervjuu za „Ekspres”. Ovaj Izraelac, rođen u Americi, nekadašnji je zamenik direktora komunikacija Benjamina Netanjahua. Trenutno je kolumnista „Džeruzalem posta” i predsednik Društva izraelsko-srpskog prijateljstva. Frojnd posebno voli da ističe da već nekoliko godina piše o Jasenovcu, o pokušajima novog pisanja istorije i o “zajedničkoj sudbini” Jevreja i Srba. Napisao je i knjigu “Fundamentalno Frojnd”, u kojoj su skupljeni njegovi tekstovi o Srbiji i Srbima.

Šta Frojnd misli o srpsko-izraelskom prijateljstvu, da li Američki jevreji treba da pomognu Srbiji i zašto je važno lobiranje u spoljnoj politici, čitajte u novom broju Ekspresa.

Ekspres202

Ekspres. Drugačiji ugao

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar