Vesti
15.05.2020. 17:39
Natalija Ginić

INTERVJU MATIJA FERARESI: Bojim se maksime da su pakao drugi ljudi

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Mnogi od nas su bili previše sebični da slede predloge za promenu svog ponašanja. Sada smo u zatvoru i ljudi bespotrebno umiru - napisao je 13. marta u tekstu za „Boston Globe“ italijanski novinar Matija Feraresi. U tom trenutku Italija je bila najteže pogođena zemlja u Evropi sa 17.660 obolelih i 1.266 umrlih.

Posle dva meseca, kada se podvuče crta, brojevi su sledeći: 4.327.353 zaraženih, 291.837 preminulih, 1.571.354 oporavljenih.

Jedna od poslednjih vesti je da je u Italiji veliki skok u broju potvrđenih slučajeva koronavirusa zabeležen u najteže pogođenoj oblasti, što je doprinelo najvećem dnevnom porastu broja zaraženih u toj državi u poslednjih nekoliko dana. Broj novih slučajeva za 24 sata je skoro dupliran: sa 744 na 1.402. Tako je Italija, država koja je pored Španije najviše pogođena zarazom u Evropi, koju su svi sa strepnjom pratili tokom krize i koja je poslužila kao primer neblagovremenog reagovanja na novu pretnju, ponovo postala predmet neizvesnog osmatranja. Žrtva nelagodnog iščekivanja odgovora na pitanje: Da li smo se previše opustili?

To se pita i Matija Feraresi, novinar časopisa “Il Folio” i dopisnik listova „The New York Times“, „Boston Globe“ i „Foreign Policy“, koji je među prvima u Italiji priznao da je pogrešio, da nije verovao da je opasnost toliko ozbiljna. Feraresi u intervjuu za novi broj „Ekspresa“ ističe da se Italija polako otvara, ali da jasna strategija vlade i dalje ne postoji.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve