INTERVJU MILOJE POPOVIĆ KAVAJA: “U boj krente svi…”

INTERVJU MILOJE POPOVIĆ KAVAJA: “U boj krente svi…”


Miloje Popović Kavaja je književnik i publicista, napisao je tridesetak knjiga, ovenčan je silnim priznanjima za pesnička dela i u SAD, nosilac je Ordena Narodnog heroja Alžira. Sa njim razgovaramo o svemu, ali prvenstveno o tome kako su nastali stihovi “U boj krenite, junaci svi…”.

“Mislim da je malo koje delo, ne samo u literaturi, nastalo samo od sebe. Mora postojati neki povod, okidač. Tako je bilo i sa ovim stihovima. Godine 1964. obeležavala se 50. godišnjica Cerske bitke, prve pobede savezničke strane u Velikom ratu, herojske epopeje srpskog naroda. Ja sam tada bio novinar, ali i predsednik volonter OKUD ‘Ivo Lola Ribar’ i hteli smo da naš hor, pod upravom Dušana Maksimovića Dumaksa, izvede slavnu kompoziciju, da bismo ustanovili da reči za nju ne postoje i da se u nekim prilikama izvodi uz nekoliko rodoljubivih stihova Đure Jakšića, tek toliko da se zadovolji potreba za stihovima. Tako sam se ja usudio da pokušam da napišem reči koje bi bile tumač šta je svojom muzikom rekao Binički.

Skromno muzičko i pesničko iskustvo pomoglo mi je da napišem poemu sa 14 strofa, od kojih su četiri sačinjene kao mogući refreni. Poenta je da su svi stihovi muzički naslonjeni na muziku velikog kompozitora i da se svi mogu i vokalno izvoditi i pevati i izvoditi samostalno kao resital. Ohrabren mišljenjima dirigenata Milana Bajšanskog i Dušana Maksimovića i naših članova u ‘Loli’, obratili smo se
ćerkama pokojnog Stanislava Biničkog – Zori, Mari,Olgi i Stevani. One su bile više nego zadovoljne, saglasile su se da se tri izabrane strofe i jedan refren mogu izvoditi uz kompoziciju njihovog oca, pa smo zajednički napravili izbor iz obimne poeme.”

Više pročitajte u novom broju Ekspresa koji je od danas na kioscima.

Ekspres205 (1)

Ekspres. Drugačiji ugao.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar