Vesti
24.04.2020. 17:41
Marko R. Petrović

INTERVJU NORVEŠKI AMBASADOR: Naša je obaveza bila da pomognemo

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Jern Evgen Jelstad mandat ambasadora Kraljevine Norveške u Srbiji započeo je oktobra 2019. godine. I mada predstavlja državu koja godinama pruža veliku pomoć Srbiji, kako finansijsku, tako i kroz razne druge projekte, ipak nije očekivao da će gotovo na samom startu morati da se suoči sa izazovom kao što je pandemija koronavirusa. Ta je situacija, međutim, bila prilika da Norveška još jednom pokaže koliko je spremna da pomogne drugima kada se nađu u nevolji, ovog puta donacijom vrednom pet miliona evra za borbu protiv Covid-19.

Na početku razgovora za „Ekspres“, Njegova ekselencija ambasador Jern Evgen Jelstad priznaje da nije očekivao „da ćemo se suočiti sa pandemijom katastrofalnih razmera, koja nam je svakodnevni život okrenula naglavačke, ugrožavajući ljudske živote i naprežući zdravstveni sistem do krajnjih granica“, ali ističe i da je pre ove ogromne promene, u prvim mesecima njegove službe u Beogradu, urađeno mnogo dobrih stvari kako bi se osiguralo da saradnja Norveške i Srbije bude strateška i veoma značajna.

„U bliskoj saradnji sa Vladom Srbije odredili smo pet glavnih prioriteta: ekonomski razvoj zasnovan na inovacijama i otvaranju novih radnih mesta; zaštita životne sredine sa fokusom na problemu zagađenja vazduha i upravljanja vodama; reforma medijskog sektora sa ciljem osnaživanja slobodnih medija; vladavina prava sa fokusom na borbu protiv korupcije i osnaživanje nezavisnih institucija. I da ne zaboravimo, prava žena i rodnu ravnopravnost. Sa izbijanjem pandemije Covid-19, međutim, sve ove dobro isplanirane i korisne projekte morali smo da stavimo na čekanje. Umesto toga, ispitali smo mogućnosti da prenamenimo i preusmerimo neke od izdvojenih fondova kako bismo podržali Srbiju u borbi protiv ovog groznog virusa i pomogli zdravstvenim vlastima u spasavanju života. Zahvaljujući ovoj strateškoj promeni, brzo smo mogli da informišemo Vladu Srbije kako smo u mogućnosti da dostupnom učinimo višemilionsku donaciju za projekte borbe protiv Covid-19, a čija je upotreba zavisila od dostupnosti najvažnijih materijala i medicinske opreme na međunarodnom tržištu. U tom cilju Norveška blisko sarađuje sa sistemom Ujedinjenih nacija."

Ambasador Norveške Jern Evgen Jelstad u intervjuu za novi broj Ekspresa koji je od danas na kioscima, objašnjava zašto njegova zemlja podržava mlade preduzetnike i kako profesionalni ljudi u Srbiji imaju mogućnosti da zarade i ostanu u svojoj zemlji.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
15°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve