INTERVJU RADOŠ BAJIĆ: Film o srpskom herojstvu i autodestrukciji

INTERVJU RADOŠ BAJIĆ: Film o srpskom herojstvu i autodestrukciji


Pre dve godine u medijima se pojavila sitna vest da se proslavljeni glumac i reditelj opet vraća istorijskoj filmskoj temi. Reč je o filmskoj rekonstrukciji spasavanja savezničkih pilota u selu Pranjani ispod Suvobora, koju su komunisti decenijama gurali pod tepih. Sa scenaristom i rediteljem filma Radošom Bajićem ovu ekskluzivnu priču počinjemo pitanjem – kako se odlučio da uđe u ovaj projekat?

“Više od dve godine opsednut sam idejom da snimim film i TV seriju koji će biti inspirisani istorijskim događajem koji je od kraja Drugog svetskog rata sve do demokratskih promena u Srbiji veoma planski i smišljeno bio skrajnut i gurnut pod tepih od strane komunističkih vlasti. Reč je o katarzičnom periodu u 1944/45. godini koji oslikava jednu od najdramatičnijih epoha u istoriji srpskog naroda. Pod pretnjom nadolazećeg komunizma na krilima Crvene armije, u završnici Drugog svetskog rata, novom podelom sveta uz aminovanje Čerčila i Ruzvelta, Jugoslavija je gurnuta u naručje Staljinu – a Srbiji koja je platila najveću cenu namenjena je uloga žrtve. U proleće i leto 1944. SAD i Velika Britanije kreću u realizaciju dogovora sa Sovjetima i izdajnički podlo napuštaju Dražu Mihailovića i okreću se Titu i partizanima.

Kako je došlo do saradnje sa Kovačevićem, Milosavljevićem, Madžarevićem, do kakvih dokumenata je došao u radu na filmu, kakve su bile lične sudbine heroja filma, Radoš Bajić otkriva u novom broju Ekspresa koji je od danas na kioscima.

Ekspres210

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar