Vesti
14.02.2020. 09:00
Natalija Ginić

INTERVJU VILIJEM MONTGOMERI: Da sam Bog, podelio bih Bosnu na tri entiteta

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Udba je u izveštaju iz 1977. o njemu pisala kao o drugom sekretaru Ambasade SAD u Beogradu čije ponašanje odudara od standardnog ponašanja ostalih američkih diplomata. Smetalo im je, priznaju u depeši, što osvaja kćeri visokih oficira JNA u cilju dobijanja podataka o ličnosti jednog istaknutog društveno-političkog radnika, a radi poznanstva sa Milovanom Đilasom.

Bila ovo još jedna urbana legenda tajne službe ili ne, činjenica je da je Vilijam Dejl Montgomeri odigrao jednu od ključnih uloga u petooktobarskoj revoluciji. Po sopstvenom priznanju, kako i piše u svojoj knjizi "Kad ovacije utihnu", bio je svedok, a donekle i učesnik u rušenju i padu tri autoritarna režima, hapšenju Slobodana Miloševića i njegovom kasnijem izručenju Haškom tribunalu.

Nekadašnji ambasador SAD u Bugarskoj, Hrvatskoj, a potom i u Srbiji, nakon što je okončao diplomatsku karijeru, nije se vratio u domovinu. On i supruga Lin preselili su se u Cavtat u Hrvatskoj.

Montgomeri, koji povremeno boravi u Beogradu, u ekskluzivnom intervjuu u novom broju Ekspresa govori o podeli Bosne na tri entiteta kao mogućem rešenju za neuspeh Dejtonskog sporazuma, potencijalnim rešenjima kosovskog čvora i nespremnosti SAD i EU da sankcionišu Kosovo zbog neispunjenih obećanja i uvedenih taksa.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve