Vesti
20.05.2021. 19:42
R.E.

Novi broj Ekspresa

Intervjui: Saša Lokner, Nikola Šainović... Crna hornika, analize, drugačiji ugao

Ekspres
Izvor: Ekspres

U novom broju Ekspresa, koji je na kioscima od petka 21. maja, pročitajte:

Intervju, Nikola Šainović: "Onaj ko se ne menja, taj mora da propadne"

Nikola Šainović, nekada poznat kao Miloševićev čovek za specijalne zadatke, a danas samo član Predsedništva SPS-a, dočekao nas je u sedištu stranke na Studentskom trgu u sveže okrečenoj kancelariji, sa tek postavljenim novim PVC prozorima. Kancelarija, doduše, nije njegova, već jednog od stranačkih potpredsednika Žarka Obradovića.

*

*

„Evo, ova zgrada je bila paljena, ona druga je bombardovana. To su vam ilustracije šta se desilo SPS-u“, metaforički u dve rečenice opisuje Šainović pad SPS-a i njegovo dizanje iz pepela.

Šainović
Izvor: Ekspres

Pamtim kraj ’80-ih godina kada je Milošević došao na čelo SK Srbije i otvorio pitanja koja su tada velikim delom bila
zatvorena. Obično se kaže da je on otvorio pitanje Kosova, međutim, on je otvorio pitanja celog sistema.

*

*

Rezultat tih preispitivanja je praktično bila odluka o promeni sistema, o promeni Ustava, uvođenja višepartijskog sistema. Tu je počelo raslojavanje po pitanju – gde ćemo dalje.

 

Dačić
Izvor: Ekspres

SPS će nestati sa prvom proleterskom

„Globalni korporativni kapitalizam progutao je socijalističku i socijaldemokratsku ideju – osnovni postulat protivteže kapitalističkom uređenju sveta, što podrazumeva da bi neki novi, mladi i odvažni levičari morali da pišu novi Manifest komunističke partije“, kaže za „Ekspres“ dr Aleksandar Rastović, stručni savetnik u Istorijskom institutu u Beogradu.

*

*

Profesor Beogradskog univerziteta Uroš Šuvaković, koji je doktorirao na programima političkih partija u Srbiji, a jedan
je i od koautora Programa Socijalističke partije Srbije, kaže: „Nema potrebe da se piše novi Manifest, treba samo umnožiti stari, i to u više miliona primeraka“. Da li ovi apeli mogu vratiti SPS na osnovne postulate levičarske, socijalističke ideje, od kojih je uveliko odstupio i time doveo u pitanje sopstvenu budućnost? 

Ekspres
Izvor: Ekspres

Opasni probni balon

Postoje one vesti iz kategorije APP (ako prođe prođe) za koje unapred znamo da su teško ostvarive, ali su istovremeno dovoljno provokativne da nam obuzmu svu pažnju tako da danima govorimo samo o njima. Upravo to se desilo sa informacijom koju je nedavno javnosti saopštio Aleksandar Vučić da je Srbija iz obaveštajnih izvora saznala da će jedna od velikih sila uskoro krenuti u zvanično traženje povlačenja snaga KFOR-a i UNMIK-a sa Kosova.
 

*

*

O tome kako treba tumačiti temu KFOR-a, kao i to iz čije kuhinje dolazi, razgovarali smo sa beogradskim analitičarem
Dragomirom Anđelkovićem. Sagovornik „Ekspresa“ nema sumnju da iza svega stoji Velika Britanija koja, po njegovim
rečima, zastupa ono što Amerika misli.
 

Ekspres
Izvor: Ekspres

Dodatak o kriminalu i crnoj hronici: Balkan - raskrsnica narko puteva

Dokazi protiv kriminalnog klana Veljko Belivuk – Marko Miljković gomilaju se iz dana u dan. Policija korak po korak razotkriva detalje zločina ove kriminalne grupe i radi na rasvetljavanju misterioznih nestanaka osoba koje su se zamerile Belivuku i njegovim nalogodavcima iz kavačkog klana, a koji su neprijateljstvo po svemu sudeći platili životom, odnosno smrću.

*

*

U Južnoj Americi se od početka policijske akcije na hapšenju Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i njihovih saradnika nalazi i Nikola Vušović zvani Džoni, drugi najvažniji saradnik kavačkog klana u Beogradu. Vušović je u policiji označen kao vođa vračarske kriminalne ekipe, a u momentu kada su uhapšeni Belivuk i Miljković on se nalazio u Španiji, gde je od Radoja Zvicera i dobio nalog da se vrati u Beograd i krene u odmazdu zbog Belivukovog hapšenja. Međutim, suočen sa Interpolovom poternicom, Vušović je iz Španije pobegao u Južnu Ameriku, gde mu se nedavno, posle bekstva iz Crne Gore, pridružio i Radoje Zvicer. 

Ekspres
Izvor: Ekspres

Za sve vas iz dve hiljade neke

Poslednja šansa ovom napaćenom Balkanu jesu klinci za koje podrugljivo kažemo da se ne sećaju Slobe. Oni koje nazivamo generacijom Z, a koji već sada lagano preuzimaju svet u brojčanom smislu. 

*

*

Mnogi ih karakterišu kao nezainteresovane, međutim, istina je da su njihova interesovanja samo drugačija. Skloni
su aktivizmu, masovno se zanimaju za klimatske promene i baš takvi su nam neophodni. 

*

*

"U srednjoj školi smo Jasenovac kratko pomenuli dok smo učili o Drugom svetskom ratu i koncentracionim logorima, ali profesorka se i tada potrudila da nam ostavi utisak da se to dogodilo u prošlosti"

Ekspres naslovna br. 264
Izvor: Ekspres

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
8°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve