Vesti
06.03.2024. 22:10
Beta

Data saglasnost Vlade

Irska najavila otvaranje ambasade u Srbiji

1
Izvor: Shutterstock

Vlada Irske objavila je da daje saglasnost za osnivanje ambasade Irske u Srbiji.

Odluka je doneta u okviru strategije za širenje irske diplomatske mreže širom sveta i jačanja glasa Irske u svetu, poznate kao "Globalna strategija Irske".

To je saopšteno iz ambasade Irske u Grčkoj koja trenutno pokriva i Srbiju.

"Naše nove ambasade u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Moldaviji su jasna izjava o posvećenosti Irske proširenju EU. Ovo predstavlja veliko povećanje našeg ulaganja u Zapadni Balkan i istočno susedstvo, gde smo snažan zagovornik regionalne stabilnosti i postkonfliktnog pomirenja. Zemlje u regionu gledaju na Irsku kao na primer kako neka zemlja može da ima koristi od Evropske unije i da joj doprinosi", izjavio je irski ministar spoljnih poslova Majkl Martin.

Ključna oblast rada nove ambasade Irske biće podrška putu Srbije ka EU. Članstvo u EU je transformisalo irsku privredu i društvo u poslednjih pedeset godina i doprinelo uticaju u Evropi, navodi se u saopštenju. 

Ambasadorka Irske u Srbiji Izult Ficdžerald, koja se nalazi u Grčkoj, rekla je da je ovo veliki korak za odnose Srbije i Irske.

"Kao irska ambasadorka, uvek sam se u Srbiji osećala kao kod kuće kada sam u poseti. Mnogi Srbi znaju mnogo o irskoj kulturi, zahvaljujući onima koji Irsku već predstavljaju u Beogradu: našem počasnom konzulu, An Pešić , Srpsko-irskoj privrednoj komori, i naravno veoma uspešnom godišnjem Beogradskom irskom festivalu, koji predstavlja irsku muziku, film i književnost, a koji ove godine počinje 8. marta. Znam da će ambasada imati sjajne temelje prijateljstva na kojima će se graditi", istakla je Ficdžerald.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve