Vesti
15.10.2022. 16:51
R.E.

Raketiranje izbeglica

Istina o Petrovačkoj cesti

1
Izvor: Shutterstock

Dvadeset i sedam godina prošlo je od zločina na Petrovačkoj cesti. Niko još nije odgovarao za to što su lovci Hrvatskog zrakoplovstva raketirali kolonu izbeglica koja se početkom avgusta 1995. iz Krajine kretala put Srbije.

Pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu za ratne zločine za petak, 14. oktobar bilo je zakazano pripremno ročište u procesu protiv četvorice hrvatskih pilota (Vladimira Mikca, Zdenka Radulja, Željka Jelenića i Danijela Borovića) koji se terete da su naredili vazdušne napade na civilno stanovništvo. Međutim, ročište je odloženo za 16. novembar. 

Aleksandar Olenik, advokat po službenoj dužnosti prvooptuženog pilota Vladimira Mikca, izjavio je da "ne postoje uslovi za održavanje ročišta“.

Kako se navodi u optužnici koja je potvrđena letos, u prvom napadu 7. avgusta na Petrovačku cestu ubijeno je deset civila, a u drugom napadu kod Bosanskog Novog tri civila. Ročište je održano bez prisustva javnosti.

Ako se ostavi po strani frustrirajuća činjenica da Hrvatska ni posle više od četvrt veka nije procesuirala ovaj slučaj, pitanje je šta možemo očekivati od suđenja kojem optuženi neće prisustvovati jer su nedostupni srpskom pravosuđu. Njih će zastupati branioci koji su im dodeljeni po službenoj dužnosti, ali koji takođe nemaju mogućnost da sa njima stupe u kontakt.

U Hrvatskoj, naime, odbijaju i samu pomisao da na bilo koji način učestvuju ovom procesu. Još od 2011. godine u Hrvatskoj je na snazi zakon o ništavosti svih dokumenata Srbije koji su povezani sa ratnim zločinima. To u prevodu znači da bi svaki organ ili pojedinac koji bi odgovorio na zahtev odbrane, tužilaštva ili suda dospeo pod udar kaznene politike Hrvatske.

U to da postoje dokazi da je hrvatska avijacija bombardovala izbeglice u Srbiji gotovo niko ne sumnja.

Dugogodišnja direktorka Fonda za humanitarno pravo, sadašnja koordinatorka Mreže za pomirenje REKOM Nataša Kandić napisala je na Twitteru kako je "zabrinjavajuće da predsednik i premijer Hrvatske smatraju da je zaštita pripadnika njihove vojske od krivične odgovornosti nacionalni prioritet, iako ima nepobitnih dokaza da je hrvatska vojska bombardovala izbegličku kolonu u dva navrata, 7. i 8. avgusta 1995, i usmrtila najmanje šestoro dece“.

Reči kritike na ponašanje vlasti u Zagrebu izneo je nedavno i poznati hrvatski advokat Anto Nobilo, ocenivši da "Srbija ima strašnu argumentaciju da 27 godina niko nije istraživao ovaj zločin i utvrdio činjenice, pa će, ako ima elemenata, biti procesuirani“.

"Ne samo to, Hrvatska nije odgovorila na zahteve bosanskog tužilaštva, na čijoj teritoriji se sve dešavalo. Teško da možemo da prigovorimo Srbima za univerzalnu nadležnost, kada nismo reagovali 27 godina“, rekao je Nobilo za N1.

On je, doduše, ocenio da je "optužnica politička, da je neutemeljena, da nema dokaza“, ali i da je problem u tome što Hrvatska nije sprovela istragu celog slučaja onda kada je to trebalo da uradi.

I tu bi se, međutim, moglo postaviti pitanje kakva bi to istraga bila. Primera radi, 31 godina prošla je od zločina na Koranskom mostu, kada su pripadnici MUP-a Hrvatske i ZNG-a ubili 13 zarobljenih rezervista, dok su četvorica uspela da se spasu skokom sa mosta u reku.

Proces protiv jedinog optuženog Mihajla Hrastova trajao je čak 23 godine. Tokom trajanja procesa čak tri puta je donošena oslobađajuća presuda. Tek 2015. godine presudom Vrhovnog suda osuđen je na samo četiri godine zatvora!

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Patrijarh Porfirije pomaže studente u Hrvatskoj
Univerzitet, studenti

Stipendije

03.10.2022. 14:02

Patrijarh Porfirije pomaže studente u Hrvatskoj

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije donirao je Srpskom privrednom društvu "Privrednik" iz Zagreba sredstva za 15 godišnjih studentskih stipendija.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
04.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve