Vesti
14.02.2023. 18:30
Beta

"Prijateljske zemlje"

Dačić odlučno odbio umešanost Srbije u destabilizaciju Moldavije

Ivica Dačić 13.2.2023
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Srbija odlučno odbija svaku insinuaciju o potencijalnoj umešanosti njenih građana u moguće nasilne događaje u Moldaviji, izjavio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić u telefonskom razgovoru sa moldavskim ministrom spoljnih poslova Nikuom Popeskuom.

Povodom izjave moldavske predsednice Maje Sandu, da Moskva planira da destabilizuje Moldaviju uz pomoć sabotera iz Rusije, Belorusije, Srbije i Crne Gore, Dačić je Popeskuu rekao da su Srbija i Moldavija prijateljske zemlje i da su uvek jedna drugu podržavale po pitanju teritorijalnog integriteta, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Dačić je naveo da Srbija zato i traži od moldavskih organa da svaku informaciju o navedenim pretpostavkama dostave njenim bezbednosnim službama i dodao da Beograd i zahteva sve informacije o tome "kako bi sprečio da bilo ko iz Srbije učestvuje u oružanim i nasilnim akcijama bilo gde u svetu, što je strogo kažnjivo" po srpskom zakonu, piše u saopštenju.

Popesku je kazao da su navedene informacije dobijene od ukrajinske obaveštajne službe i da ih moldavski organi sve proveravaju, dodajući da do sada "nije bilo takvih primera uključenosti građana Srbije, kao i da će sve informacije razmenjivati" bezbednosne službe dve zemlje.

Dačić i Popesku su se saglasili da treba uložiti "maksimum napora" da ne dođe do narušavanja dobrih i prijateljskih odnosa Srbije i Moldavije, i da treba sprečiti "sve negativne posledice ovih dezinformacija, uključujući sve što se dešava vezano za odigravanje fudbalske utakmice Šerifa i Partizana".

Moldavska granična policija potvrdila je da nije odobrila ulazak u zemlju grupi od 12 navijača iz Beograda koji su otputovali u Moldaviju na meč Partizana protiv Šerifa iz Tiraspolja u Ligi konferencija.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je odbacilo optužbe Maje Sandu da Moskva planira da destabilizuje Moldaviju uz pomoć stranih sabotera, navodeći da su "takve tvrdnje potpuno neosnovane i nepotkrepljene".

Crnogorski premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović rekao je da nema informacije da su pojedinci iz Crne Gore učestvovali u subverzivnim akcijama radi destabilizacije Moldavije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

EU će znatno povećati vojnu podršku Moldaviji
Russia Ukraine War Trans-Dniester

Šarl Mišel

04.05.2022. 17:10

EU će znatno povećati vojnu podršku Moldaviji

Evropska unija će "znatno povećati" svoju vojnu pomoć Moldaviji, rekao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, posle napada na separatističku oblast te zemlje koja se graniči sa Ukrajinom i zbog čega se strahuje od dalje destabilizacije.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
6°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve