Vesti
17.04.2023. 18:45
Beta

Dačić (ne) ide u Strazbur

"Kosovo može da radi šta hoće"

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da nema nameru da u utorak ide u Strazbur, povodom 20 godina od prijema Srbije u Savet Evrope, ukoliko će dan kasnije Kosovo biti primljeno u tu instituciju.

On je kazao da se na 10 godina Briselskog sporazuma najavljuje da će Komitet ministara Saveta Evrope otpočeti proceduru prijema Kosova u tu instituciju.

"Kosovo 10 godina nije ispunilo svoje obaveze briselskog sporazuma i zbog toga treba da bude nagrađeno i da na taj dan bude započeta procedura za njegov prijem u Svet Evrope. To je poruka da Kosovo može da radi šta hoće", izjavio je Dačić.

Šef diplomatije je rekao da Savet Evrope do sada nikada nije primio neki entitet koji nije država i da nije moguće razgovarati o odbrani integriteta Ukrajine, a da nema razgovora o integritetu Srbije.

"Mi moramo da razgovaramo o hapšenjima, proganjanjima, pucnjavama na Srbe na Kosovu. Da li se smirila situacija na Kosovu? Da li smo napredovali u formiranju Zajednice srpskih opština? Apsolutno nemam nameru da odem u Strazbur, a da oni dan posle počnu proceduru o prijemu Kosova u Savet Evrope", izjavio je Dačić.

Kosovo je 12. maja zvanično podnelo zahtev za punopravno članstvo u Savetu Evrope, a da bi bilo uzeto u razmatranje potrebna je dvotrećinska podrška u Komitetu ministara SE.

Naredni korak je da jedna od zemalja članica SE zahtev za članstvo stavi na dnevni red i glasanje u Komitetu ministara ili na godišnjoj ministarskoj sednici. Po dobijanju dvotrećinske većine u tom telu, zahtev se prosleđuje Parlamentarnoj skupštini SE.

Ukoliko dobije dvotrećinsku većinu glasova i u Parlamentarnoj skupštini SE, zahtev se vraća Komitetu ministara na konačnu potvrdu.

Šef diplomatije je najavio i veliki broj diplomatskih aktivnosti među kojima je sastanak 19. aprila u Beogradu sa Tobijasom Bilstremom, ministrom spoljnih poslova Švedske koja predsedava Evropskom unijom.

"U četvrtak bi trebalo da budem u Parizu na sastanku sa ministarkom spoljnih poslova Francuske, a 27. je sednica UN o Kosovu", saopštio je Dačić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nemačka podržava učlanjenje Kosova u Savet Evrope
savet evrope, strazbur

Manuel Saracin

14.05.2022. 16:25

Nemačka podržava učlanjenje Kosova u Savet Evrope

Nemački izaslanik za Zapadni Balkan Manuel Saracin potvrdio je u Prištini da će Nemačka podržati zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve