Vesti
11.10.2019. 09:00
R. E.

IVO ANDRIĆ O ALBANSKOM PITANJU: Kosovo i "Mlada Bosna"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Hrvati, muslimani, Albanci, Makedonci i Slovenci lako bi oprostili nobelovcu Ivi Andriću njegovo određenje da pripada isključivo srpskoj kulturi i baštini, ali nikako mu nisu oprostili njegov tekst "Aide memoire (Podsetnik) o albanskom pitanju". Tekst je napisan 30. januara 1939. na zahtev ministra inostranih poslova Kraljevine Jugoslavije Milana Stojadinovića, kome je Ivo Andrić u tom trenutku bio pomoćnik, mada je već izabran za ambasadora u Berlinu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Podsetnik o albanskom pitanju" nikome nije smetao dok je zaboravljen dremao u Arhivu Jugoslavije, Fond Milana Stojadinovića, kutija 37. Međutim, kada ga je istoričar Bogdan Krizman objavio u "Časopisu za suvremenu povijest" 1978. u Brozovoj Jugoslaviji nastao je pravi nacionalni cunami, a bilo je čak i zahteva da se Andrić zabrani. Zašto? Andrić se dobrim delom slagao sa idejom Vase Čubrilovića u "Isterivanju Arnauta" i rešavanju kosovskog pitanja, što podelom teritorije, što iseljavanjem stanovištva.

Zbog čega je nobelovac zagovarao podelu teritorije koju naseljavaju Albanci i šta je sve zapisao u dokumentu koji je više od pola veka čuvan u najvećoj tajnosti, pročitajte u novom broju Ekspresa koji od danas na kioscima. 

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve