Vesti
15.06.2019. 12:00
Rade Jerinić/Foto:EPA

Iz Pariza, s ljubavlju

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Na sastanku lidera Beograda i Prištine sa Angelom Merkel i Emanuelom Makronom u Parizu 1. jula mogao bi da bude formulisan okvir za rešenje kosovskog problema. Konačan predlog trebalo bi da bude usaglašen do kraja godine i o njegovim detaljima u predstojećim mesecima pregovarali bi srpska i albanska strana. Ukoliko bi do takvog scenarija došlo, bar što se tiče Srbije, referendum o Kosovu mogao bi da se održi zajedno sa redovnim parlamentarnim izborima na proleće.

Naravno, ovakav razvoj događaja je moguć samo u slučaju da do sastanka u Parizu dođe. Kako se poslednjih nedelja spekuliše, kancelarka Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron su u sukobu oko načina na koji će se birati novi predsednik Evropske komisije, ali i oko toga ko će biti kandidati za evropske institucije. Iako u javnosti žele da ostave utisak da je sve u najboljem redu i da nema nesuglasica, jasno je što izvori bliski dvoma zvaničnicima potvrđuju da je došlo do zahlađenja na relaciji dve najmoćnije evropske političke figure. Ovakvo zahlađenje odnosa će se svakako reflektovati i na polju odnosa Beograda i Prištine.

Ako do randevua u Parizu uopšte dođe, plan je da se na tom sastanku postigne dogovor o okviru ili neka vrsta principa ili platforme na kojoj će dogovor dve strane počivati. Onda bi Srbima i Albancima bilo ostavljeno vreme, od nekoliko meseci ili više, da pregovaraju o onom što u tom osnovnom dokumentu stoji, da promene delove, ubace nove detalje i usaglase konačan predlog rešenja kosovskog problema i s tim izađu pred svoje građane.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da još ne zna hoće li biti sastanka u Parizu zbog konsultacija Merkelove i Makrona sa Amerikancima.
"Znam da razgovaraju međusobno i da znaju da ne sme da se dozvoli da Pariz bude katastrofa. Ako se bude videlo da se ide u tom smeru, ko zna da li će se Pariz i dogoditi.", rekao je Vučić.

Predsednik je ponovio da će u Parizu stav Beograda biti jasan, nepromenjen i apsolutno racionalan i civilizacijski razuman - da Priština ukine takse na srpsku robu kako bi se išlo u dijalog, da se pokuša da se postigne kompromis.
"Ali da postignemo kompromis tako što ćete vi da kažete: Kosovo je u ovim granicama, a ja ću da ponovim istu rečenicu: Ja smatram da je Kosovo deo Srbije, vi da je nezavisno, i šta ćemo onda? Pošto se svi u svetu prave blesavi kada to slušaju, nije problem - možemo i mi tako, iako to ne odgovara nama i našem ubrzanom rastu.", konstatovao je Vučić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
14°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve