Vesti
19.05.2019. 10:11
R.E./Beta/RTS/KoSSev

SRPSKA LISTA POBEDILA u sve četiri opštine na severu Kosova

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Kandidati Srpske liste pobedili su na vanrednim izborima za gradonačelnike sve četiri opštine na severu Kosova, podaci su Koalicije nevladinih organizacija "Demokratija na delu", koja je pratila današnje izbore.

Prema još nepotpunim podacima ove organizacije, a na osnovu uzorka koji je nepromenljiv, kandidati Srpske liste Vučina Janković u Zvečanu, Zoran Todić u Leposaviću, Srđan Vuković u Zubinom Potoku i Goran Rakić u severnoj Kosovskoj Mitrovici dobili su apsolutnu podršku birača.

Iz Srpske liste su nezvanično potvrdili da su njihovi kandidati pobedili na izborima, čime je, kako kažu, ppotvrđena politika prvrženosti srpskog naroda državi Srbiji.

Kako javlja dopisnik RTS, glasanje je proteklo uglavnom u redu i do sada nije bilo primedbi na regularnost izbora. Iz tužilaštva u Kosovskoj Mitrovici su saopštili da nisu zabeležili nijedan incident na vanrednim izborima.

"Podaci o izlaznosti pokazuju da je u Kosovskoj Mitrovici pravo glasa iskoristilo 38,74 odsto glasača (8.545), u Leposaviću 41,57 odsto (7.550), u Zvečanu 45,71 odsto (4.169) i Zubinom Potoku 50,74 odsto upisanih birača (4.331)", saopštio je CIK.

Vučić čestitao telefonom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Srpskoj listi na pobedi i zahvalio svim građanima na severu Kosova koji su izlaskom na izbore to omogućili.

"Ovo je najbolja potvrda politike jedinstva. Želim da zahvalim svima koji su izašli na izbore na KiM u našoj zemlji, u našoj Srbiji", rekao je Vučić u telefonskom obraćanju, nakon što ga je pozvao kandidat za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić i uključio spikerfon.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić napominje da je ovo velika pobeda Srba na KiM.

"Srpska lista je ostvarila veći i bolji rezultat nego 2017. godine i u apsolutnim brojevima i pojedinačno, kao politička organizacija Srba na KiM. Ovo je velika pobeda Srba na Kosovu i Metohiji, veliki uspeh u borbi za jedinstvo sa državom Srbijom i u borbi za jedinstvo same države", naveo je Đurić.

Pravo glasa imalo je 57.983 građana. Biračka mesta otvorena su u 7.00, a tokom glasanja OEBS je tehnički asistirao. Za mesto gradonačelnika četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom nadmetale su se Srpska lista, Samoopredeljenje i Demokratska partija Kosova (PDK) sa ukupno 12 kandidata.

Đurić: Napravite bedem nastojanjima Prištine da zauzme sever Kosova

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da je ovo dan odluke za Kosovsku Mitrovicu, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Kandidat Srpske liste Goran Rakic (BETAPHOTO/ARMENIJA ZAJMI BESEVIC/EV)

"Svi oni kojima je na srcu i Kopaonik i Banjska i naš sever KiM, svi oni koji žele da sačuvamo srpski karakter treba da znaju da izlaskom na izbore prave bedem u odnosu na nastojanja onih koji bi želeli da zauzmu Kosovo i Metohiju i da zauzmu sever KiM", rekao je Đurić ističući da samo slogom, izlaskom i podrškom Srpskoj listi, koja je organska veza institucija na severu KiM sa državom Srbijom, može da se  ostvari taj cilj.

Inače, Đuriću nije odobrena poseta pokrajini na dan izbora, jer kako objašnjavaju u Prištini, njegov zahtev nije u skladu sa kriterijumima Briselskog sporazuma.

Tači: Čestitke na mirnoj kampanji

Predsednik Kosova Hašim Tači raspisao je vanredne izbore na severu Kosova za 19. maj pošto su srpski gradonačelnici dali ostavke na svoje funkcije 27. novembra prošle godine zbog odluke Prištine da uvede takse od 100 odsto na uvoz robe iz centralne Srbije i BiH, kao i zbog pokušaja hapšenja potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića.

Tači je danas na svom Fejsbuk profilu pohvalio političke subjekte i građane na mirnoj kampanji i poželeo regularan izborni proces. Poručuje da je Kosovo izgradilo tradiciju uspešnih izbora, kao i da se oni održavaju "u skladu sa zakonima Kosova i služe za što bolju integraciju svih zajednica u kosovske institucije".

"Kandidatima za gradonačelnike čestitam i pozivam ih da nastave da rade na poboljšanju života građana u njihovim opštinama", naveo je Tači.

Glasanje samo sa kosovskim ličnim kartama

Portal KoSSev, pozivajući se na pisanje Indeksonline, prenosi izjave predsedavajuće Centralne izborne komisije Valjdete Daka, koja je na konferenciji za novinare saopštila da je glasanje moguće samo sa kosovskim ličnim kartama.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
(BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/EV)

Prema navodima ovog portala, ovo su treći kosovki izbori u severnim opštinama, ali prvi na kojima ne može da se glasa sa srpskim dokumentima. Iako je juče "Demokratija na delu", koalicija nevladinih organizacija koja posmatra izbore, saopštila da će biti dozvoljeno glasanje sa srpskim ličnim kartana, danas nisu želeli to da komentarišu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve