Vesti
02.11.2022. 19:50
Beta

Doneta odluka

Izmešta se deponija iz Zrenjanina

Zrenjanin
Izvor: Shutterstock

Skupština grada Zrenjanina usvojila je predlog odluke o davanju saglasnosti na konačan nacrt javnog ugovora za postupak izbora privatnog partnera za sanaciju i zatvaranje postojeće gradske deponije i izgradnju sanitarne kasete.

Time su nastavljene aktivnosti i procedure čiji je cilj rešavanje višedecenijskog ekološkog problema i zaustavljanje daljeg zagađenja Zrenjanina.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura rekao je novinarima da će nakon usvajanja nacrta ugovora uslediti i potpisivanje ugovora s privatnim partnerom.

"Ovo je veoma bitna stvar za Zrenjanin, jer je naša deponija aktivna od 1986. godine, od kada i zagađuje životnu sredinu, pošto se na nju godišnje odloži između 25.000 i 30.000 tona različitog smeća", kazao je Salapura.

Naveo je i podatak da visina smeća u pojedinim delovima deponije dostiže deset metara i da tokom letnjih meseci dolazi do samozapalenja, što izaziva velike probleme za stanovništvo.

Tim projektom trebalo bi, prema njegovim rečima, da se reši problem i "da se napravi nov, moderan i prihvatljiv sistem odlaganja smeća na teritoriji tog grada, ali da je najbitnije da prestane zagađenje".

On je naglasio da uz neke kompatibilne projekte, kroz određene sisteme i druge mogućnosti podrške, želi da učini da Zrenjanin postane "Zeleni grad".

"Kroz dokument koji pripremamo, 'Zelenu agendu grada Zrenjanina', sublimiraćemo sve aktivnosti koje sprovodimo na zaštiti i unapređenju životne sredine. To je mnogo projekata koji su u toku, mnogo novca, ne samo iz budžeta Zrenjanina već i iz eksternih izvora finansiranja, Pokrajine i Republike" kazao je Salapura.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"U Beogradu ima oko 100 izlivnih fekalnih kanala u Savu i Dunav"
Reke

Goran Vesić

05.06.2022. 11:57

"U Beogradu ima oko 100 izlivnih fekalnih kanala u Savu i Dunav"

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da na teritoriji glavnog grada trenutno ima oko "100 izlivnih fekalnih kanala u Savu i Dunav", kao i da se na više lokacija planira izgradnja fabrika za prečišćavanje otpadnih voda koje bi taj problem rešile.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve