Vesti
02.02.2021. 00:25
R. E. / Tanjug

"Izrael je izabrao, nismo srećni zbog toga"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Odnose sa jevrejskom državom gradićemo u skladu sa novonastalim okolnostima, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić upitan kako komentariše to što su Izrael i Kosovo potpisali sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa.

"Izrael je izabrao da im je Amerika najvaznija i to neće sjajno uticati na naše odnose, nismo srećni zbog toga", rekao je Vučić iz Pariza za tv Pink navodeći i da je taj potez očekivan, šest meseci posle potpisivanja Vašingtonskog sporazuma.

On je, međutim, ukazao da Srbija nije pravila zajednički sporazum sa Amerikancima i Albancima, nego svoj sporazum, i kako kaže " nismo hteli da podstičemo da Izrael povuče takav potez, već da to ne uradi".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Primetio je i da ne može da se nađe nijedna muslimanska zemlja koja bi priznala nezavisno Kosovo.

Dodao je takođe da treba sačekati da se vidi da li će Priština makar svoj deo Vašingtonskog sporazuma da poštuje, i hoće li pustiti u rad prugu Priština-Merdare, a ne tražiti dapruga ide preko Kosovske Mitrovice i severa.

Kako je objasnio Vučić, pošto su se Priština smatrala poraženom u Vašingtonu, sada pribegavajun triku da hoće prugu preko severa koja bi se povezala sa Kraljevom i Raškom, a da bi nam, kako kaže, uzeli železnicu na severu, koja je važna za konekciju sa Srbijom.

Podseća i da smo mi tražili i put i prugu Priština-Merdare, ali da Priština za to nije zainteresovana.

Drugo pitanje, navodi Vučić je jezero Gazivode i podela enrgetskih resursa.

"Strahovito se upirao Metju Palmer da se zavrsi sporazum između Izraela i Prištine. Sad ćemo da vidimo da li i za to da podelimo energetske resurse, jer mi sada nemamo ništa od jezera Gazivode", ukazao je Vučić.

Povezane vesti - Kosovo i Izrael uspostavili diplomatske odnose

On je ukazao i na to da je pitanje kako ćemo da podelimo energetske resurse u skladu sa Vašingtonskim sporazumom.

On je kao dilemu u odnosu na ponašanje prištine po pitanju poštovanja Vašingtonskog sporazumazapitao:"I da vidimo kada ćete da uđete u mini šengen, da Srbi mogu da uđu na Kosovo i Metohiju sa ličnom kartom i obrnuto, ali i da više ne onemogućavate naš narod na centralnom delu, ono malo ljudi u Metohiji, da se kreću."

"U Prištini nema želje za dijalogom, samo za velikom Albanijom"

Vučić je istakao da je Srbija uvek spremna na dijalog sa Prištinom, ali je za razgovor uvek potrebno dvoje, s tim što s njihove strane nema želje za tim razgovorom, već samo za stvaranjem takozvane velike Albanije.

Odgovarajući na pitanje novinara u Parizu, nakon sastanka sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, kada će biti nastavak dijaloga, Vučić je rekao da je ključno pitanje da li će neko u Prištini da razume da ne mogu da dobiju ono što je u njihovoj "fontani želja", već da moraju da razgovaraju.

"Ključno pitanje je da li će neko u Prištini da razume da oni nisu bogom dani da očekuju da dobiju ono što je u njihovoj željoteci ili fontani želja, već da morate da razgovarate i da postignete kompromis", rekao je Vučić.

Povezane vesti - BRNABIĆ: Priznanje Kosova nikad nije bio uslov za ulazak u Evropsku uniju

Ističe da on za to želju u Prištini ne vidi, ni kod onih koji bi trebalo po istraživanju da pobede na izborima, a to je stranka Aljbina Kurtija, kao ni kod onih sa kojima bi bili u koaliciji, odnosno Haradinajeva partija.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

"Sem želje za stvaranjem velike Albanije, ja ne vidim ništa drugo i ne vidim ništa što bi moglo da nas približi ozbiljnom dijalogu, ali naravno, mi smo uvek za razgovore spremni, podržavamo poziciju Miroslava Lajčaka. Međutim, za svaki razgovor je potrebno dvoje, ali ja trenutno ne vidim drugog", istakao je Vučić.

Upitan da li Francuska može da doprinese ubrzanju dijaloga između Beograda i Prištine, s obzirom na činjenicu da ima dobre odnose sa novom američkom administracijom Džozefa Bajedan, Vučić je konstatovao da Francuska u Evropi ima najbolje odnose sa novom administracijom i da bi voleo da Makron ima više slobode u toj vrsti političkog delovanja.

"Ja verujem u značajnu ulogu Makrona i Francuske. Oni imaju izbore u maju sledeće godine, verujem da Makron ima značajne šanse za pobedu. Ima velike ambicije, poznaje dobro geopolitiku i za razliku od drugih ne plaši se u pronalaženju inovativnih rešenja", rekao je Vučić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve