Vesti
18.04.2019. 18:29
Insajder

IZVEŠTAJ O POGIBIJI SLUŽBENIKA U LIBIJI: Potežicine sumnje

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Tri i po godine nakon pogibije Slađane Stanković i Jovice Stepića, službenika Ambasade Srbije u Libiji, još uvek nije poznato ko su izvršioci i naručioci njihove otmice. Kako piše Insajder, pred Radnom grupom Ministarstva spoljnih poslova koja je osnovana nakon otmice, izjavu je dao i tadašnji ambasador u Libiji Oliver Potežica, koji je u međuvremenu preminuo, a za kog se verovalo da je bio meta otmičara.

U izveštaju Radne grupe koja je istraživala okolnosti otmice, navodi se da je Potežica zahtevao da se u taj dokument uvrsti i njegov telegram u kojem on iznosi sumnje o tome ko su potencijalni otmičari, kao i koji su mogući razlozi kidnapovanja.

Delove telegrama Radna grupa je citirala u izveštaju, a Potežica je, između ostalog, otkrio i informacije da je nekoliko meseci pre kobne otmice Stankovićeve i Stepića, automobil ambasade otet i da je to bila neka vrsta "probnog balona". Naime, u citatu koji je izdvojen navodi se da je u više navrata ukazivano, i Ministarstvu spoljnih poslova i nadležnima, da je otmica službenika Ambasade RS u Tripoliju bila dobro i dugo planirana.

Takođe, "Insajder" piše da je za Potežicin put u Tunis, o kojem je suprotno propisima obavestio Ministarstvo dva dana nakon otmice, znao šef obaveštajne službe Tripolija Mustafa Noah. Potežica se sa njim susreo samo dan uoči puta, a kako se navodi u izveštaju, način na koji je sazvan ovaj sastanak uneo je srpskom ambasadoru sumnju da je možda Noah zapravo umešan u otmicu.

Prilikom tog susreta, posle neformalnog razgovora, Potežica se izvinio Noahu što nije prihvatio drugi termin sastanak, jer s porodicom putuje automobilom u Tunis. Kasnije je šef libijske obaveštajne službe u razgovoru s Potežicom i generalnim sekretarom Ministarstva spoljnih poslova, nakon otmice, tvrdio da nije znao za ovaj put, a na komentar Potežice da mu je lično rekao, "lukavo ali dosta neuverljivo je odgovorio: Uh, ja sam mislio da putujete avionom."

Takođe, Potežica je istakao u izveštaju, da su tadašnji službenici Ambasade iz tri izvora utvrdili da iza kidnapovanja stoji porodica Dabaši. Međutim, on dalje piše da se razlikuju samo informacije o tome ko je neposredni izvršilac.
"Kao neposredni organizator i izvršilac otmice naših službenika pominje se čovek koji je član Vojnog saveta Sabrate i poznat po svojim islamističkim opredeljenjima, a veruje se da je u mladosti bio pripadnik Libijske islamske borbene grupacije i nešto kasnije Al kaide", dodaje se u delu telegrama.

Pročitajte još:

[owl-carousel category="Uncategorized" singleItem="true" autoPlay="true"]

[wc_posts author="" author_name="" p="" post__in="" order="DESC" orderby="date" post_status="publish" post_type="post" posts_per_page="4" taxonomy="" field="slug" terms="" title="yes" meta_all="yes" meta_author="no" meta_date="no" date_format="M j, Y" meta_comments="no" thumbnail="yes" content="no" paging="no" size="wccarousel" filtering="yes" columns="4" gutter_space="20" heading_type="h4" layout="grid" template="box" excerpt_length="15"]

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve