Vesti
26.04.2016. 11:56
ekspres

Izvoz i investicije - generatori rasta

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

BEOGRAD, 26. aprila  - Izvoz i investicije najbitniji su generatori održivog rasta zemlje, a važno je da se ubuduće okrenemo više i malim preduzećima i podstičemo njihov razvoj, rečeno je danas na forumu "Uloga države i tržišta u privrednom razvoju" u organizaciji "Fridrih Ebert fondacije" i Saveza samostalnih sindikata Beograda. Viši naučni saradnik Insituta za evropske studije Goran Nikolić ocenio je da su prerađivačka industrija, energetika i rudarstvo ključni sektori za ekonomski rast.

On je kazao da su izvoz i investicije jedini generatori održivog rasta, kao i da je važna snažna depresijacija valute i da dolaze inostrane izvozno orjentisane kompanije.

Bez njihove logistike, marketinga i rezultata, budući da već imaju osvojena tržišta, teško je ostvariti prohodnost na strana trižišta, a ključ je proizvodnja razmenljivih roba, odnosno proizvoda za izvoz, dodao je Nikolić.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Srbija kako je kazao i poslednjih 15 godina ima ekonomski rast od svega 2,7 odsto i dodao da stopa rasta od četiri odsto nije realna i idealno bi bilo kada bi mogla da dostigne tri odsto.
Nikolić je naveo podatak da oko 55.000 ljudi radi u preduzećima koja su pred stečajem i opstaju zahvaljujući subvencijama, a da bi optimalno taj broj mogao da se smanji za petinu, i da je teško naći državno preduzeće koje nema višak zaposlenih.
Tokom devedesetih godina izgubljeno je skoro 900.000 radnih mesta, a formalizovanje tih gubitaka nastavilo se i posle 2000, ukazao je Nikolić. Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Beograda Dragan Todorović rekao je da je važna zaštita prava zaposlenih i "da se izađe sa konkretnim predlozima i rešenjenima, a ne samo opisom stanja, odnosno konstatacijom da je situacija teška".Kako je dodao, nije važno samo čekati investitore već i da se okrenemo malim preduzetnicima.
Predsednik Samostalnog sindikata PKB-a Milisav Ðorđević govorio je o situaciji u tom preduzeću ističući da se sindikati protive predloženom modelu privatizacije tog kombinata i prodaji dela njegove imovine.
Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Kako kaže, sindikati su spremni za dogovore u kom pravcu treba da ide sudbina tog preduzeća nakon 31. maja."Izbacili su nas na prodaju po jednom najgorem mogućem modelu, ne prodaje se PKB korporacija, već deo imovine, a gde su tu zaposleni", upitao je Ðorđević. On je dodao i da se urađene procene kapitala bitno razlikuju. Prema njegovim rečima, situacija u kojoj se odvija proces privatizacije je dosta složena budući da su ukinuti prelevmani za mleko i mlečne proizvode.
"Uspeli smo da sačuvamo preduzeće, i najveća vrednost su zaposleni, jer oni nose najveći teret. Na dobrom smo putu da sačuvamo preduzeće i nemamo ništa protiv transformacije i verovatno su potrebna ulaganja u tehnologiju, ali najveća šteta za državu je da se preduzeće proda", rekao je Ðorđević i dodao da je važno mogućiti otpisivanje dugova. On je ukazao da PKB redovno plaća poreze i doprinosa i da na ime toga uplaćuje u budžet države milijardu dinara godišnje.document.currentScript.parentNode.insertBefore(s, document.currentScript);

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
17°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve