Vesti
16.10.2020. 17:53
R. E.

Jačanje institucionalnih kapaciteta i međusektorske saradnje u oblasti migracija

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Migracije su globalna stvarnost uz čitav niz mogućnosti i izazova. Približno 258 miliona ljudi, odnosno oko 3 odsto svetske populacije, trenutno živi van svoje države porekla. Države u razvoju se posebno suočavaju sa izazovima u definisanju migracionih politika koje oslikavaju interese migranata, zemalja porekla i zemalja odredišta, dok pitanje upravljanja migracijama, koje obuhvata uspostavljanje i upravljanje pravnim okvirom, oblašću javnih politika i socijalnom zaštitom u oblasti migracija, postaje sve značajnije širom sveta.

S tim u vezi u organizaciji Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ u partnerstvu sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, u Beogradu je, 15. oktobra, održan skup "Jačanje institucionalnih kapaciteta i međusektorske saradnje" na kom su sa relevantnim akterima i zainteresovanim stranama, utvrđeni dalji koraci ka osnaživanju kapaciteta institucija u oblasti migracija u Srbiji, koji podrazumevaju niz obuka namenjenih rukovodiocima i zaposlenima u institucijama koje se bave pitanjima vezanim za migracije.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Zajednički napori Vlade Republike Srbije, Koordinacionog tela za praćenje ekonomskih migracionih tokova i drugih relevantnih aktera, u februaru ove godine rezultirali su usvajanjem prve nacionalne Strategije o ekonomskim migracijama za period od 2021-2027. godine", kazala je Bojana Stanić, državna sekretarka Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, istakavši da je u toku i izrada Akcionog plana za period od 2021. do 2023. godine za sprovođenje Strategije o ekonomskim migracijama.

Direktorka Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ u Srbiji, Daniela Funke, navela je da upravljanje migracijama, koje je po svojoj prirodi multi-sektorsko, zahteva saradnju i koordinaciju ključnih aktera kao presudan faktor u odgovoru na brojne izazove i potencijale koji se tiču migracija.

"Prikupljanje, praćenje i razmena statističkih podataka, kvalitativno praćenje (ekonomskih) migracija i usklađivanje mera Vlade za zajedničko delovanje u oblasti migracija, uporedo sa prepoznavanjem potencijala cirkularnih migracija i uloge dijaspore u razvoju zemlje – osnove su intenzivne i uspešne saradnje GIZ-a sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i drugim institucionalnim akterima u Republici Srbiji“,  rekla je  Funke.

Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ sprovodi globalni program "Migracije & dijaspora" (PMD) u 22 partnerske zemlje širom sveta. Glavni politički partneri u Srbiji su Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Nacionalna služba za zapošljavanje. Cilj projekta je da unapredi dalji razvoj i primenu održive migracione politike, zasnovane na Globalnom dogovoru o migracijama (GCM), kroz izgradnju kapaciteta partnerskih institucija i relevantnih aktera. Mere za razvoj kapaciteta sprovodiće se u formi obuka koje će biti zasnovane na identifikovanim potrebama relevantnih aktera.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
30°C
22.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve