Vesti
28.10.2020. 14:01
Tanjug

JANKOVIĆ: Borimo se da održimo kontrolu nad tokom epidemije

srdja-jankovic-tanjug.jpg

Imunolog i član Kriznog štaba za borbu protiv Covid-19 Srđa Janković kaže da je u ovom momentu važno da se održi kontrola nad tokom epidemije virusa korona.

On je, komentarišući veći broj novozaraženih osoba, ali i veći broj pacijenata sa teškom kliničkom slikom i na respiratoru, rekao da je to očekivano jer se klinička slika razvija u proseku oko desetak dana.

"Onog trenutka kada smo imali porast broja obolelih morali smo da očekujemo i drugi podatak koji je mnogo tragičniji. Sada je važno da održimo kontrolu nad tokom epidemije, koliko je to moguće. Za to se sada borimo", rekao je Janković za TV Pink.

Povezane vesti - U Srbiji prvi put više od 1000 novoobolelih od koronavirusa

Upitan da li treba da se štite i oni koji su već preležali koronu, imunolog je pojasnio da svi treba da nose maske, održavaju rastojanje i peru ruke, jer još uvek nije poznato koliko traje imunitet posle preležane bolesti.

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Bilo je pojedinačnih slučajeva da se osoba koja je preležala koronu ponovo zaraze.

Janković pojašnjava da su protivepidemijske mere - maska i distanca uvedene kako bi virusu bilo onemogućeno da se širi, a da se kako-tako omogući normalan život građana.

"Nije sporno da je virus korona poremetio naš život. Kvalitet života svih nas trpi zbog pandemije. Međutim, cilj je da živimo život, ali da poštujemo mere kako bi se sprečilo širenje virusa", zaključio je on.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
09.05.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve