Vesti
25.03.2021. 14:46
Tanjug

JANKOVIĆ: Neprimereno da pričamo o otvaranju kafića

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković izjavio je jutros da je procenat pozitivnih među testiranima i dalje jako visok, da su bolnice prepune i da je neprimereno pričati o otvaranju kafića.

Situacija, prema njegovim rečima, mora prvo da se smiri pa da se onda govori o otvaranju ugostiteljskih objekata i tržnih centara.

Janković je rekao da će eventualno otvaranje kafića i tržnih centara tek biti razmatrano, zavisno od epidemijske situacije.

"Neprimereno je sad diskutovati o tome. Zavisi da li će situacija da se stabilizuje, to ne vidimo, bolnice se pune, i ne možemo govoriti o ublažavanju. Pobošljanje je nezahvalno prognozirati, a izjava o slabijim merama bila bi besmislena", rekao je Janković gostujući na RTS-u.

Povezane vesti - ĐERLEK: Plan je da u narednih 15 dana imamo milion revakcinisanih

Dodaje da se očekuje pad broja novozaraženih, ali da pitanje "koliko je vremena potrebno za to" za sad nema odgovora.

"Predlagali smo za nijansu oštrije mere za bar 14 dana. Ovo je sprečilo potpunu katastrofu koja je pretila. Zdravstveni sistem je preopterećen. Teško je naći mesta u bolnicama. Samo najteži pacijenti se primaju u bolnicu. Ne mogu da naglasim koliko je situacija ozbiljna", naveo je Janković.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/bs

Iako su sada brojke manje nego u novembru, napominje da je situacija sada teža, jer je preopterećenje sistema dostiglo alarmantan nivo.

"Imamo posla sa većim procentom britanskog soja. Dokazano je da je zarazniji, ali je manje dokaza da je agresivniji. U ovakvom stanju sistema mi više vidimo teže pacijente, jer oni moraju da stignu do lekara, a jedan deo ostaje kod kuće dok im ne bude loše", dodaje Janković, apelujući na sve građane kod kojih se ispolje simptomi koronavirusa da se jave lekaru kako se njihovo stanje ne bi brzo pogoršalo.

Janković ukazuje da je sprovođenje masovne vakcinacije u trenutku masovnog zaražavanja vrlo izazovno, ali da vakcine štite oko 97 odsto one ljude koji su primili obe doze.

"Očekujemo da će što više raste procenat vakcinisanih, početi da jenjava epidemija. Još ne jenjava jer je tek petina punoletnih građana vakcinisana, i to jednom dozom, nešto manje sa obe doze", napominje Janković.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
6°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve