Vesti
15.10.2020. 14:33
Tanjug

JANKOVIĆ: Uskoro obavezne maske i na otvorenom pri kontaktu

tan2020-5-29_16548341_16.jpg
Izvor: FOTO TANJUG / TARA RADOVANOVIC

Nošenje zaštitnih maski uskoro će biti obaveza i na otvorenom prostoru kada dolazi do kontakata, kaže imunolog Srđa Janković.

On je na TV Prva rekao da u zatvorenom prostoru uopšte nema diskusije da je maska neophodna i poručio da su fizička distanca i maske okosnica prevencije zaražavanja i obolevanja, i prevencije umiranja od bolesti Covid-19.

Upitan o tumačenjima istraživanja američkog Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti da je nošenje maski nepotrebno, Janković kaže da to tumačenje nije baš sasvim tačno.

"Kada pogledamo šta piše zaista u materijalama Centra nigde ne stoji da ne treba nositi maske. Naravno, kompleksna je analiza kada i koliko maske štite", rekao je Janković, koji je i član Kriznog štava za suzbijanje koronavirusa.

Povezane vesti - "Procenjuje se da imunitet na Covid-19 ima 15 do 20 odsto građana"

Shutterstock Shutterstock

Naglasio je da je važno da svi nosimo maske jer je, kaže, i delimična zaštita koju pružaju mnogo bolja nego nikakva zaštita.

Studije u više zemalja su, navodi, pokazale da da se verovatnoća zaražavanja obara na svega nekoliko procenata tamo gde svi nose maske.

"Ne treba da čekamo da skoči broj zaraženih pa da sprovodimo rigorozne mere", rekao je Janković.

Na pitanje da li Krizni štab razmišlja o novim merama u slučaju povećanja broja zaraženih i prebacivanje na onlajn nastavu za učenike, Janković kaže da se mere koje su sada na snazi modu sprovesti rigoroznije nego do sada i tako neće biti neophodne neke nove mere.

Povezane vesti - DRASTIČNO POVEĆANJE: U Srbiji 245 novoobolelih od koronavirusa

"Ako ta bitka ne bude dobijena, pitanje je koje će sve mere biti neophodne", rekao je Janković i naveo da Krizni štab prati situaciju.

Kada je reč o školama, Janković je naveo da trenutni sistem dovoljno fleksibalan da prati situaciju i da se reaguje optimalno na lokalnom niovu, tako da ćemo možda uspeti da izdržimo do kraja ovog talasa.

Naveo je da, ako dođe do značajnijeg prenošenja unutar škole, možda će morati da se donese odluka o onlajn nastavi, ali da to nije neminovnost.

"Cilj nam je da deca što duže mogu da idu u školu, jer je to važno i za psihosocijalni razvoj", kaže Janković.

Shutterstock Shutterstock

Napomenuo je da je situacija u vezi sa koronavirusom u Srbiji još uvek povoljnija od zemalja u okruženju i većine zemalja u Evropi, ali da to ne znači da možemo da se opuštamo i da će tako da ostane ako ne budemo rigornoznim merama sprečili da se situacija pogoršava.

Kaže da postoji konsenzus među stručnjacima da nije svrsishodno ubrzavati na bilo koji nacicn stavranje kolektivnog imuniteta jer to, navodi, odmah znači da se mirimo s tim da ne štitimo ljudske živote.

Naveo je da ćemo, ako svi budemo držali distancu i nosili maske, ne samo smanjiti broj obolelih od kovida nego zaustaviti i sezonski grip, pogotovo što imamo i vakcinu protiv tog gripa.

Dodao je da sezonskog gripa još nema i da se od novembra očekuje da se registruju prvi slučajevi.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
31°C
24.06.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve