Vesti
17.03.2021. 15:51
Tanjug

JANKOVIĆ: Vakcina štiti 97 odsto od koronavirusa

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Vakcina štiti 97 odsto od koronavirusa, a test na antitela nije način da se pouzdano utvrdi da li je nekno zaštićen ili ne, izjavio je danas član Kriznog štaba imunolog dr Srđa Janković.

"Rutinska provera antitela nakon vakcinacije nije način da proverimo da li je vakcina delovala. Pre svega, ne možemo tako proveriti ćelijski imunitet koji je mnogo važniji, drugo na različitim testovima možemo dobiti rezultate koji se razlikuju kvantitatvno, a da to ne znači da je zaštita manja", rekao je Janković.

Povezane vesti - KISIĆ TEPAVČEVIĆ: Vakcinacija jedini način da se pobedi virus

On je za Prvu TV naveo da praksa pokazuje kako dve doze vakcine nakon što prođe period od tri nedelje štite u proseku 97 odsto od ove bolesti, ali je pozvao sve vakcinisane da se i dalje pridržavaju mera zaštie.

Janković je apelovao na sve koji se još nisu prijavili za imunizaciju da to obavezno učine.

On je ocenio kako su prognoze o tome koliko će epidemija trajati nezahvalne, jer niko ne može predvideti kao će ići tok epidemije.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Janković je pokušao da objasni i zašto su najnovijim merama Vlade zatvoreni frizerski saloni i slične delatnosti gde ulazi mali borj ljudi, a dozvoljen je rad hipermarketima gde ima mnogo ljudi u zatvorenom prostoru.

"Svuda gde ima kontakta postoji rizik od zaraze. Naravno da nam je cilj da to svuda sprečimo, ali mere su usredsređene tamo gde su najveći rizici i tamo gde su nasušne potrebe. Imamo veću potrebu da nešto bude izuzeto od mera. Ne kažem da frizerski saloni nisu važni, daleko do toga, i da ne uvažavamo one koji tamo rade i koji ih kotriste, ali bez nečega se može pet dana, bez nečega se ne može ni pet dana", rekao je Janković.

Povezane vesti - PELEMIŠ: Najveći problem je što su bolnice pune, a zdravstveni radnici preumorni

On je pozvao građane da se pridržavaju mera zaštite iako su se zamorili zbog dugog trajanje epidemije.

"Razumem sve kojima je posle godinu dana teško da se motivišu da poštuju mere, međutim neophodni su minimum sloge, solidartnosti, konsenzus da to učnimo. Situacija ne sme da se pogorša dalje, jer naprosto zdaravstveni sistem neće više moči da se bori", upozorio je Janković.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
05.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve