“JEDINI NAČIN” Dačić: Priština da ukine takse i u dobroj veri se vrati dijalogu

“JEDINI NAČIN” Dačić: Priština da ukine takse i u dobroj veri se vrati dijalogu

FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC / bb


Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je u Bratislavi da zvanični Beograd očekuje da i međunarodna zajednica utiče na nove prištinske vlasti da ukinu 100 odsto uvećane takse na proizvode iz Srbije i vrate se dijalogu.

Dačić je u svom obraćanju na 26. ministarskom savetu OEBS-a, ukazao da je dijalog Beograda i Prištine, kao jedini način za rešavanje problema u Pokrajini, “blokiran već duže od godinu dana”.

Prištinski političari, istakao je Dačić, su svojim neodgovornim, unilateralnim potezima, poput uvođenja taksi od 100 posto na robu iz centralne Srbije, ne samo ugrozili opstanak i prava srpske zajednice na KiM i prekršili regionalni CEFTA sporazum o slobodnoj trgovini, već su onemogućili postizanje kompromisnog i održivog rešenja sa kojim se ni jedna strana ne bi osećala kao pobednik ili pobeđeni.

foto: Oksana Skendžić

foto: Oksana Skendžić

“U cilju pronalaženja ovakvog rešenja, očekujemo da i međunarodna zajednica utiče na nove prištinske vlasti da ukinu ovu jednostranu meru i da se u dobroj veri vrati dijalogu kao jedinom načinu za rešavanje problema u Pokrajini”, naveo je.

Govoreći o situaciji u regionu, Dačić je rekao da je Zapadni Balkan u ovom trenutku duboko razočaran ne samo usporavanjem, već zastojem procesa proširenja EU.

Povezane vesti – PALMER O BEOGRADU I PRIŠTINI: Kada bi priznali jedni druge, rešili bi sporna pitanja

Ocenio je da ovakva situacija šalje lošu poruku državama regiona i pogoduje jačanju radikalizma, kao i jačanju unilateralizma u rešavanju zajedničkih problema.

“Duboko verujem da je, jedino kroz kompromis, fleksibilnost i spremnost da se uvaže i interesi drugih, a ne samo sopstveni, moguće doći do održivih rešenja za probleme koji su prisutni u regionu”, kazao je Dačić.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar