Vesti
04.08.2019. 20:12
Tanjug

Jeremić: Ne smemo dozvoliti neki novi Jasenovac

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je, povodom godišnjice hrvatske akcije "Oluja", da je Srbiji potrebna daleko promišljenija i odgovornija državna politika kako se u budućnosti našem narodu ne bi dogodio "neki novi Jasenovac - na Cetinju ili u okolini Prištine".

Jer, kaže, istorija nas uči da se u dramatičnim međunarodnim previranjima poput svetskih ratova, na čije otpočinjanje i tok ne možemo uticati, na Balkanu obično "gasi svetlo" i izbijaju sukobi u kojima se događaju masovni zločini.

"Nemam nikakve sumnje da će Tomson jednog dana biti sahranjen u Zagrebačkoj katedrali uz najviše državne počasti, pored Ante Gotovine. Toga bi trebalo da budemo svesni prilikom formulisanja buduće politike, kako bi se izbegli novi sukobi i zlo", rekao je Jeremić na predstavljanju godišnjeg Izveštaja Naprednog kluba o političkim pravima srpskog naroda u regionu.

Predsednik Narodne stranke je naveo da Hrvatsku ulazak u EU „nije naročito emancipovao“ kada je reč o pravima Srba i da se to neće samo od sebe promeniti. Zaštita prava srpske manjine bi zato trebalo, smatra Jeremić, da bude prioritet rukovodstva Srbije u bilateralnim odnosima sa Hrvatskom, kao i naše diplomatije, jer druge opcije nemamo na raspolaganju.

"Diplomatskim i političkim angažovanjem - bilateralno i u okviru međunarodnih organizacija - moramo učiniti sve da aktuelno stanje bude popravljeno ili da bar prestane da se pogoršava", rekao je Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve