Jeremić: Ne smemo dozvoliti neki novi Jasenovac

Jeremić: Ne smemo dozvoliti neki novi Jasenovac


Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je, povodom godišnjice hrvatske akcije “Oluja”, da je Srbiji potrebna daleko promišljenija i odgovornija državna politika kako se u budućnosti našem narodu ne bi dogodio “neki novi Jasenovac – na Cetinju ili u okolini Prištine”.

Jer, kaže, istorija nas uči da se u dramatičnim međunarodnim previranjima poput svetskih ratova, na čije otpočinjanje i tok ne možemo uticati, na Balkanu obično “gasi svetlo” i izbijaju sukobi u kojima se događaju masovni zločini.

“Nemam nikakve sumnje da će Tomson jednog dana biti sahranjen u Zagrebačkoj katedrali uz najviše državne počasti, pored Ante Gotovine. Toga bi trebalo da budemo svesni prilikom formulisanja buduće politike, kako bi se izbegli novi sukobi i zlo”, rekao je Jeremić na predstavljanju godišnjeg Izveštaja Naprednog kluba o političkim pravima srpskog naroda u regionu.

Predsednik Narodne stranke je naveo da Hrvatsku ulazak u EU „nije naročito emancipovao“ kada je reč o pravima Srba i da se to neće samo od sebe promeniti. Zaštita prava srpske manjine bi zato trebalo, smatra Jeremić, da bude prioritet rukovodstva Srbije u bilateralnim odnosima sa Hrvatskom, kao i naše diplomatije, jer druge opcije nemamo na raspolaganju.

“Diplomatskim i političkim angažovanjem – bilateralno i u okviru međunarodnih organizacija – moramo učiniti sve da aktuelno stanje bude popravljeno ili da bar prestane da se pogoršava”, rekao je Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije.

1 comment

Dodajte komentar
  1. 1
    Aco

    A gde bi se mogao dogoditi???Koga sada lazete, kada ste trebali pomoci srbima u Hrvatskoj mirno ste okretali glave a sada kao necete dozvoliti??????

+ Ostavite komentar