Joksimović: Pratimo poruke koje stižu iz Hrvatske

Joksimović: Pratimo poruke koje stižu iz Hrvatske


Hrvatska je jedina zemlja EU koja do sada nije dala saglasnost za to da Srbija otvori pregovaračko poglavlje 23, a ministarka zadužena za evropske integracije u Vladi Srbije Jadranka Joksimović nada se da će procedura ipak biti obavljena na vreme kako bi poglavlje koje se bavi pravosuđem i osnovnim pravima bilo otvoreno u junu.

U izjavi za izdanje lista “Danas” za ponedeljak, Joksimovićeva podseća da Hrvatska jedina država koja nije dala saglasnost na izveštaj o ispunjenosti merila za otvaranje poglavlja 23, ali se nada da će prepreka biti uklonjena.

– Ukoliko bi uskoro dali saglasnost i oni, onda bi sve procedure u vezi s pripremom za otvaranje poglavlja na radnim telima Evropske komisije mogle da budu završene na vreme kako bi se međunarodna konferencija za otvaranje poglavlja 23 i 24 održala do kraja holandskog predsedavanja, odnosno do kraja juna – kazala je Joksimovićeva.

Ona je ocenila i da bi bilo kakava opstrukcija Hrvatske dodatno opteretila bilateralne odnose, što, kako smatra, nikome nije potrebno.

– Videćemo kako će Hrvatska odlučiti, a mi pažljivo pratimo poruke koje stižu – kazala je ministarka zadužena za evropske integracije Srbije.

Ona je dodala da joj je kao resornom ministru važno da je Srbija uradila sve što je bilo potrebno za otvaranje poglavlja i da su to prepoznale sve druge države članice EU.

(Beta)

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar