Vesti
09.11.2019. 15:13
Tanjug

JOKSIMOVIĆ: Vrata EU nisu zatvorena, nastavljamo reforme i evropski put

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da ne očekuje da odluka Evropskog saveta o odlaganju davanja datuma za otpočinjanje pristupnih pregovora Severnoj Makedoniji i Albaniji remeti evropski put Srbije.

Joksimović je za TV Pink rekla da politika proširenja ima svoje uspone i padove, ali da "vrata nisu zatvorena", a posebno ne Srbiji koja je, kako navodi, duboko u pristupnom procesu.

"Mi smo zemlja koja pristupa, nismo zemlja pridruživanja, jer kada otvorite pregovore vi postajete pristupajuća zemlja. Prema tome, mi ne očekujemo da ta odluka na ozbiljniji način utiče na naš ei put", ukazala je Joksimović.

Kako je navela, Srbija ima jasne kriterijume za pristupne pregovore, kao i pregovarački okvir.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Povezane vesti - Vučić: Nisu u stanju da kažu ko će još u EU, mi nastavljamo reforme

Joksimović je navela da se krajem novembra očekuje i da države članice EU dobiju neformalni dokument o sprovođenju reformi u oblasti vladavine prava u Srbiji na osnovu kojeg će doneti odluku koliko novih poglavlja do kraja godine će naša zemlja otvoriti.

Dodaje da Srbija ima pripremljene u celosti četiri pregovaračke pozicije, odnosno poglavlja spremna za otvaranje i pojašnjava da odluka o tome da li će biti otvoreno jedno, dva ili više poglavlja zavisi od procene država članica EU koliki je napredak postignut.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve