Vesti
04.02.2021. 15:56
Tanjug

JOVANOVIĆ: Stranci čine tek 0,8 odsto vakcinisanih u Srbiji

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U Srbiji rade i žive stranci, i imaju pravo da budu vakcinisani, ali po prioritetima koje je definisala država, i oni do sada čine tek oko 0,8 odsto ukupno vakcinisanih, kaže direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović.

Jovanović je za Tanjug naveo da je sistem za iskazivanje interesovanja za vakcinaciju protiv Covid-19 napravljen tako da preko portala mogu da se prijave i državljani Srbije, stranci sa boravištem, pa čak i stranci koji nemaju boravište u Srbiji, jer je namera bila da se u sistemu prate svi mogući potencijalni građani koji žele da se vakcinišu.

"Do sada se više od 8.000 stranaca prijavilo, a vakcinisano je oko 4.000 njih, što je svega 0,8 odsto od ukupnog broja vakcinisanih do sada", rekao je Jovanović.

On je istakao da bez obzira da li se radi o državljanima Srbije ili strancima, za vakcinaciju se pozivaju svi prema kriterijumima koje je propisao Institut Batut.

Prvi prioritet su zdravstveni radnici i stariji od 75 godina, zatim starosna grupa građana od 65 do 74 godine, oni koji imaju višestruka obolenja, prosvetni radnici...

"Stranci rade ovde, žive ovde i imaju prava da budu vakcinisani, ali po prioritetima kako je to država Srbija definisala", rekao je Jovanović.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Komentarišući navode pojedinih medija da stranci dolaze u Srbiju i da se vakcinišu za 70 evra, on je rekao da je to "apsolutno nemoguće" i da je takva informacija pogrešna i kvari sliku o "vrhunski odrađenoj proceduri vakcinacije".

"Podatak da 0,8 odsto građana koji su do sada vakcinisani predstavljaju stranci dovoljno govori o tome ", rekao je on i istakao da je vakcinacija u Srbiji besplatna.

Govoreći o imunizaciji hrvatske književnice Vedrane Rudan u Srbiji, koja je izazvala polemiku na društvenim mrežama, Jovanović je rekao da svi koji su se prijavili preko eUprave, a koji obavljaju neku delatnost u Srbiji, bez obzira da li su državljani Srbije ili ne, mogu biti pozvani na vakcinaciju, u odnosu na grupu prioriteta kojoj pripadaju.

"Građani ne treba da strepe, vakcina ima dovoljno i svi će dobiti poziv. Sistem koji je Vlada Srbije uspostavila je objektivan, a građani se pozivaju u skladu sa njihovim izborom vakcine, ali i na osnovu kriterijuma koje su propisali Institut Batut i Ministarstvo zdravlja", rekao je Jovanović.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
6°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve