Vesti
11.09.2022. 10:35
Beta

Stanislav Hočevar

"Juče su pričali o Jasenovcu, danas o Evroprajdu, sutra o nečemu drugom"

1
Izvor: Beta / Ministarstvo kulture i informisa / Dario Konstantinovic

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar izjavio je da bi iskreni međusobni dijalog katoličke i pravoslavne crkve doneo pomirenje među narodima, ali da smatra da na prostoru bivše Jugoslavije za to još nema snage.

Hočevar je u intervjuu za Kurir rekao da društvu nedostaje dijalog kako bi se komšije upoznale i imale pravu sliku jedni o drugima.

Čitavo čovečanstvo treba da se preispita zašto dolazi do ratova i ekoloških katastrofa, jer "ako se ne budemo brzo dozvali pameti, doći će do nove tragedije vezane za ljudski rod", rekao je Hočevar.

Dodao je da su se okolnosti vremenom promenile, da je u Beogradu dobro prihvaćen, i da smatra da više nema nikakve prepreke da papa Franja poseti Srbiju.

Na pitanje da oceni navode iz SPC koji kažu da bi papa prvo trebalo da se pokloni senima stradalnika u Jasenovcu, Hočevar je rekao da se dobro seća tih glasova koji govore "juče o Jasenovcu, danas o Evroprajdu, sutra o nečemu drugom".

"Možda široj javnosti nije poznato da sam sa patrijarhom Pavlom u četiri oka posećivao brojna obeležja mučne i tegobne prošlosti", rekao je Hočevar i dodao da i njegova porodica ima žrtve, ali da ih on neće nabrajati kako ne bi otvarao rane i upirao prstom u krivce.

Pohvalio je izbor patrijarha Porfirija sa kojim je kako je rekao imao dobru saradnju, i izrazio nadu da će naći vremena da ostvare zajedničke vizije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Istorijski gaf Zagreba
1

Mera licemerja

23.07.2022. 21:20

Istorijski gaf Zagreba

Ne znamo pouzdano da li je slika autentična ili ne... Ali prizor dvojice "ukrajinskih izbeglica" navodno na plaži Kantrida u Rijeci, išaranih kao strip nacističkom ikonografijom sa sve Adolfom Hitlerom preko celih leđa, nešto je što možete da zamislite da se desilo u Hrvatskoj.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
05.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve