JUGOSLAVIJA JEDNAKO OPIJUM: Država koju nije napravila ideja, već narkotici

JUGOSLAVIJA JEDNAKO OPIJUM: Država koju nije napravila ideja, već narkotici


Neke od alternativnih teorija kažu da je jedan od faktora koji je doprineo razbijanju druge Jugoslavije bio i borba oko raspodele kolača od nelegalne trgovine cigaretama. Cigare su ubile mnoge na ovim prostorima, na desetine momaka sa one strane zakona, ali i visoke državne funkcionere, oficire vojske i policije, političare…

Ako su drugu Jugoslaviju obeležile u tom smislu cigarete, onda je onu prvu, Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, potom Kraljevinu Jugoslaviju, obeležila trgovina opijumom i heroinom. Iako na prvi pogled zvuči kao još jedna teorija zavere, zapravo ove tvrdnje imaju ozbiljn u potporu u činjenicama i istorijskoj građi.

Ako bismo vam rekli na primer da je Kraljevina Jugoslavija između dva svetska rata zadovoljavala 43 odsto ukupnih svetskih potreba za opijumom i heroinom i da je u tom trenutku to bio najkvalitetniji proizvod na tržištu.

Kako je država punila budžet parama od narkotika, zašto su nam SAD uvele ekonomske sankcije i kako smo bili glavna tema u Društvu naroda, tadašnjem pandanu UN pročitajte u novom broju Ekspresa koji je od danas na kisocima. 

Ekspres189

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar