Vesti
13.09.2023. 09:02
Beta

Zoran Knežević

SANU se suočava sa padom broja članova, najavljeni novi izbori

SANU
Izvor: Shutterstock

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Zoran Knežević je kazao da će izbori za članove Akademije biti održani naredne godine.

On je na konferenciji za novinare rekao da se SANU suočava sa padom broja članova, što je kako je naveo,  uslovljeno i  slabim prilivom novih članova u nekoliko poslednjih decenija.  

Iz SANU je saopšteno da je Akademija, kada je reč o broju članova u odnosu na broj stanovnika najmalobrojnija u regionu.

Kad je reč o  izborima u članstvo SANU, koji  će biti održani naredne godine, Knežević je istakao da je predstojeći  period −  do kraja tekuće godine, posvećen pripremama  izbora i eventualnim promenama Statuta u cilju unapređenja izbornog procesa, piše u saopštenju.

Knežević je, kao jedan od glavnih problema, izdvojio nesrazmerno mali broj žena u članstvu Akademije, kao i  kritično mali broj članova u Odeljenju društvenih nauka SANU.

Predsednik SANU izrazio je nadu da će predstojeći izbori u članstvo Akademije doneti poboljašanje na ovom planu.

Knežević je kazao i da je SANU, u naredna četiri meseca, pripremila bogat program koji obuhvata  naučne i umetničke skupove, predavanja, svečane akademije i izložbe.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Najmlađi član SANU: Stigao sam na svoj Mont Everest
Prof. dr Igor Dolinka

Prof. dr Igor Dolinka

04.12.2021. 08:05

Najmlađi član SANU: Stigao sam na svoj Mont Everest

"Tog dana, 4. novembra, kada sam konačno saznao da sam postao dopisni član SANU, bio sam u rodnoj Subotici. Mojoj majci je bio rođendan. Vest sam primio od profesora Stevana Filipovića, koji je akademik i matematičar. Dok mi nije javio, trudio sam se da budem ’kul’ i da odigram da mi nije stalo, ali sam zapravo bio veoma uzbuđen“, kaže za "Ekspres“ prof. dr Igor Dolinka, najmlađi dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
13°C
03.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve