Vesti
19.05.2020. 21:40
M. P.

Kako će ubuduće funkcionisati hoteli, bazeni i turističke agencije

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U okviru ublažavanja mera za turističke agencije, hotele, bazene i spa centre, na sajtu Privredne komore Srbije objavljene su preporuke koje ja sačinio Institut za javno dravlje "Dr Milan Jovanović Batut". Detaljno je objašnjeno po kojim pravilima će, navedeni objekti, ubuduće funkcionisati i kojih će mera morati da se pridržavaju kako bi se smanjio rizik od koronavirusa.

Mere koje su zajedničke za sve objekte jesu da će pre početka rada biti neophodno detaljno dezinfikovati prostorije, obezbediti dovoljno zaštitne opreme, odnosno obezbediti pojačanu higijenu prostora i opreme. Takođe, preporuka je da se na ulazu, kao i na svim vidnim mestima postavi obaveštenje o obavezi pridržavanja opštih mera prevencije.

Jedna od preporuka odnosi se na redovno provetravanje prostorije, ali isključivo prirodnim putem (otvaranjem prozora) bez upotrebe veštačke ventilacije i klimatizacije.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Opšta pravila ponašanja zaposlenih i korisnika bazena i spa centara:

  • Zaposleni i korisnici spa & wellness centara moraju biti bez simptoma koji ukazuju na COVID-19.
  • Održavanje međusobne fizičke udaljenosti u svim prostorijama objekta, kao i u vodi bazena, od najmanje dva metra u svim pravcima. Broj osoba kojima je dozvoljen boravak u bazenu, u prostoru oko bazena i u spa zoni izračunati tako da se omogući održavanje preporučene udaljenosti.
  • Preporučuje se nošenje maske tako da maska prekriva nos, usta i bradu, osim u prostoru oko bazena, u bazenima i u spa zoni jer se u vlažnoj sredini maska brzo ovlaži i nema zaštitnu ulogu. Zato je tokom boravka pored bazena, u bazenima i u spa zoni posebno važno održavati preporučenu fizičku udaljenost od najmanje dva metra u svim pravcima. Rukavice se preporučuju zaposlenimau obavljanju poslova pri kojima su se i ranije koristile.
  • Ne preporučuje se okupljanje i zadržavanje u većim grupama.
  • Zaposleni treba svakodnevno bar dva puta dnevno da mere temperaturu i proveravaju da li imaju neki od simptoma COVID19, a posebno pre dolaska na posao.
  • U situaciji pojave oboljenja COVID-19 kod zaposlenog, direktor/upravnik je u obavezi da o tome odmah obavesti epidemiologa nadležnog instituta/zavoda za javno zdravlje radi daljeg postupanja.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
shutterstock

Opšta pravila ponašanja zaposlenih i klijenata turističkih agencija

  • Preporučuje se nošenje maske tako da maska prekriva nos, usta i bradu
  • Održavanje međusobne fizičke udaljenosti klijenata od dva metra u svim prostorijama agencije, osim ako su u pitanju članovi jedne porodice, odnosno klijenti koji su zajedno došli u agenciju. Ograničiti broj osoba u prostorijama turističke agencije, tako da naredna osoba može ući tek nakon što jedna izađe.
  • Na šalterima obezbediti mogućnost održavanja propisane fizičke udaljenosti između zaposlenih i klijenata kao i među zaposlenima, a samu dužinu kontakta svesti na manje od 15 minuta. Ukoliko to nije moguće, postaviti vertikalne barijere od pleksiglasa ili sličnog materijala pogodnog za čišćenje i dezinfekciju. Posebno je važno često brisati radne površine i opremu na šalteru sredstvom za dezinfekciju na bazi 70 odsto alkohola.
  • Zaposleni treba svakodnevno bar dva puta dnevno da mere temperaturu i proveraju da li imaju neki od simtoma COVID-19, a posebno pre dolaska na posao.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shjutterstock

Ističe se da je važno održavati i higijenu putničkog prostora. Pranje i čišćenje prevoznog sredstva obavlja se uobičajenim sredstvima prema uputstvu proizvođača. Posebnu pažnju trebalo bi obratiti na držače i rukohvate, prozorska stakla, kao i na naslone za glavu i ruke putnika koje je potrebno češće dezinfikovati sredstvima na bazi 70% alkohola. Obezbediti kantu za otpatke sa kesom za odlaganje koja se mora zavezati pre odlaganja u kontejner.

Vozilo treba redovno provetravati: pre početka vožnje, prilikom stajanja vozila na stajalištima, tokom vožnje držanjem prozora vozila otvorenim i nakon završetka smene. Ne savetuje se korišćenje klima uređaja za grejanje ili rashlađivanje vozila, a ukoliko je moguće prozore bi trebalo držati otvorenim i obezbediti kontinuirani protok vazduha.

Vozači i putnici su u obavezi da nose maske. Zaštitnu masku treba redovno menjati, a obavezno kada se ovlaži. Nakon menjanja maske oprati ili dezinfikovati ruke. Masku nositi sve vreme, a posebno tokom kretanja kroz vozilo, pri komunikaciji putnicima sa zaposlenima (vozač, vodič…). Trebalo bi izbegavati dodirivanje očiju, usta i nosa neopranim rukama tokom boravka u prevoznom sredstvu.

Agencija je dužna da upozori putnike pre polaska na put da su u obavezi da imaju svoje zaštine maske i dezinfekciona sredstva i da ih obezbedi ukoliko ih putnik nema. Agencija je u obavezi da obezbedi ličnu zaštitnu opremu svojim zaposlenima.

Obeležiti ulaz i izlaz za putnike posebnim nalepnicama. U vozilu postaviti obaveštenja o opštim merama prevencije (nošenje maske, pranje i dezinfekcija ruku, održavanje međusobne udaljenosti od najmanje dva metra).

Preporučuje se da se prilikom ulaska putnika prvo ispunjavaju sedišta u poslednjem redu, i to tako što se u okviru jednog reda sedišta prvo ispunjavaj sedišta do prozora.

Preporučuje se da se između putnika nalazi po jedno prazno mesto, odnosno da sede dijagonalno ili “cik-cak” jedan u odnosu na drugog. Putnici bi trebalo da sede tako da nisu okrenuti licem jedan ka drugom.

Ne preporučuje se deljenje hrane tokom putovanja. Ukoliko je to potrebno, onda hranu i napitke putnicima unapred ostaviti na sedišta kako bi se izbegao bliski kontakt sa putnicima. Pre unosa hrane i vode ili sokova obavezna je dezinfekcija ruku sredstvom na bazi 70% alkohola.

Ukoliko se kod putnika tokom putovanja pojave simptomi bolesti turistički radnici bi trebalo da ga izdvoje na posebno sedište koje je na rastojanju od najmanje dva metra od ostalih i obezbede mu transport do najbližeg doma zdravlja, odnosno do najbliže zdravstvene ustanove u stranoj zemlji. Ukoliko brodovi poseduju kafeterije i slične prostore gde se prodaje i služi voda, sokovi i hrana, kao i trgovačke objekte, potrebno je da rade u skladu sa preporukama za ugostiteljske i maloprodajne objekte.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Opšta pravila ponašanja zaposlenih i gostiju u hotelima: 

  • Zaposleni i gosti moraju biti bez simptoma koji ukazuju na COVID-19.
  • Preporučuje se nošenje maske tako da maska prekriva nos, usta i bradu (preporuka zakorišćenje maske za lice
  • Održavanje međusobne fizičke udaljenosti od dva metra u svim prostorijama hotela, osim ako su u pitanju članovi jedne porodice, odnosno gosti koji su zajedno smešteni u sobi hotela.
  • Na recepciji obezbediti mogućnost održavanja propisane fizičke udaljenosti između zaposlenih na recepciji i gostiju kao i među zaposlenima, a samu dužinu kontakta svesti na manje od 15 minuta. Ukoliko to nije moguće, postaviti vertikalne barijere od pleksiglasa ili sličnog materijala pogodnog za čišćenje i dezinfekciju. Posebno je bitno često brisati radne površine i opremu na recepciji.
  • Ne preporučuje se okupljanje i zadržavanje osoblja ili gostiju u većim grupama.
  • Zaposleni treba svakodnevno bar dva puta dnevno da mere temperaturu i proveraju da li imaju neki od simtoma COVID-19, a posebno pre dolaska na posao.
  • U situaciji pojave oboljenja COVID-19 kod zaposlenog ili gosta hotela, direktor/upravnik je u obavezi da o tome odmah obavesti epidemiologa nadležnog instituta/zavoda za javno zdravlje radi daljeg postupanja.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Ukoliko se prostorije u sklopu hotela koriste za održavanje sastanaka, posle svakog sastanka obezbediti pauzu u trajanju od najmanje jedan sat. Tokom pauze prostorije se najpre čiste rastvorom neutralnog deterdženta, a zatim dezinfikuju (podovi sredstvom na bazi hlora); površine koje se često dodiruju rukama (radni stolovi, tastature kompjutera, kompjuterski miš, telefoni) sredstvom na bazi 70% alkohola i provetravaju najmanje pola sata. Vodu i sokove tokom sastanka služiti u originalnoj ambalaži, koja je prethodno oprana. Izbegavati služenje hrane.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
17°C
01.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve