Vesti
25.03.2024. 16:52
R.E.

Beograd i Priština

Nova runda dijaloga završena BEZ DOGOVORA

Kosovo
Izvor: Shutterstock

Razgovori delegacija Beograda i Prištine, koji su održani i pre nedelju dana na nivou glavnih pregovarača, završeni su i u Briselu bez dogovora.

Na stolu je bila odluka Prištine o zabrani korišćenja dinara na Kosovu i Metohiji.

Nastavak 4. aprila.

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da Priština nema političku volju da se dođe do rešenja za upotrebu dinara na KiM, kao i da će nova runda dijaloga na tehničkom nivou biti održana 4. aprila.

Petković je novinarima nakon dijaloga u Briselu rekao da su obe strane iznele svoje predloge rešenja od kojih je predlog Beograda bio izbalansiran i vodio je računa o srpskim interesima, dok je Priština iznela predlog u kome nisu uložili nimalo napora da bi to moglo da se nazove rešenjem.

"To je ono što me izuzetno zabrinjava, ne znam u kom pravcu će ići dijalog. Brine me položaj i budućnost srpskog naroda na KiM, pogotovo kada vidite da sa druge strane nema političke volje da se dođe do rešenja. Mi ćemo nastaviti da pregovaramo, poslednji atom naše snage uložićemo samo da dođemo do rešenja. Učinićemo sve što je do nas, da sačuvamo mir i naš narod na KiM kome se krše ljudska prava i koji je zbog (premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina) Kurtija onemogućen da primna svoje plate i penzije i socijalna davanja", rekao je Petković, prenosi RTS.

Preneo je da su u direktnim pregovorima, koji su trajali više od 3,5 sata, diskutovali o predlozima, a da su zatim usledili razgovori na nivou bilateralnih sastanaka sa EU i dodao da je dogovoreno da se razgovori nastave 4. aprila.

"Ako želite da dođe do rešenja uložite napor. Sve mi deluje da druga strana ne želi to da uradi. Kurti će nastaviti sa progonom srpskog naroda. Što se EU tiče, to je posebna priča i jasno je da ili EU nema ili ne želi da se dođe do rešenja, nema treće opcije", rekao je Petković.

Ističe da je Beograd posvećen dijalogu i da će učiniti sve da dođe do rešenja.

"Da probamo da omogućimo nastavak rada Poštanske štedionice i da naši ljudi mogu da primaju i plate i penzije i socijalna davanja i to je suština našeg predloga. Mislim da smo prostupili odgovorno i korektno tražeći rešenje, kompromis, jer za nas kompromis nije lepa ili ružna reč. A sa druge strane imate sagovornika koji sa mentorima želi da nameće rešenja, videćemo da li će to tako moći", rekao je Petković.
 

Dodao je i da će se u novoj rundi dijaloga 4. aprila videti da li će to biti i poslednja, kada se radi o dinaru i odluci Kurtija da zabrani platni promet na prostoru KiM.

Nova runda dijaloga na ekspertskom nivou započela je u 10 časova zajedničkim trojnim sastankom pregovaračkih timova Beograda i Prištine, uz posredstvo EU. 

Delegaciju Beograda predvodio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, dok je delegaciju Prištine predvodio Besnik Bisljimi.  

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
17.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve