Vesti
13.04.2020. 13:58
Tanjug

"KAO I CEO REGION" Fabrici: Srbija ide ka EU i to se ne menja

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da nema sumnje da Srbija ide ka EU i da se to ne menja, kao i ceo region.

On je u intervjuu za list Danas rekao da ne treba potcenjivati važnost otvaranja pregovaračkih poglavlja sa Albanijom i Severnom Makedonijom 24. marta jer je to ključni signal i za Srbiju.

Govoreći o tome kako se Srbija bori protiv Covida-19 Fabrici ističe da je njegov lični stav da je Srbija suočena sa vrlo teškom situacijom i da rešava krizu ozbiljno i odlučno i da on vidi posvećene doktore i medicinske sestre, policajce i vojnike, vozače kamiona i kasire u prodavnicama, nastavnike koji rade na daljinu sa svojim đacima.

Kako je rekao, srećan je i što vidi da dugogodišnja solidarnost EU i srpska kreativnost daju značajne primere saradnje.

"Recimo, nacionalna laboratorija za mleko u Batajnici koju je finansirala EU sada je preusmerena na obavljanje 1.000 testova na koronavirus dnevno. Jedan IT startap finansiran od EU ''IdeaLab'' iz Novog Sada proizvodi 100 3D-štampanih maski za bolnice. Pravosudna akademija iz Beograda, takođe finansirana od EU, koristi svoje IT aplikacije za držanje časova na daljinu svojim studentima", rekao je Fabrici.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Poručio je da treba združiti snage i ujediniti se u pronalaženju vakcine i rešenja koja će svima omogućiti da se prevaziđu, kako je rekao, ovi teški trenuci.

"Dakle, strpljenje i izdržljivost su neophodni za rešavanje ove krize. Siguran sam da građani Srbije imaju i jedno i drugo. Naravno, moramo da nastavimo da poštujemo pravila i preporuke nadležnih: da bi ovaj period što brže prošao moramo da ostanemo kod kuće i držimo socijalnu distancu", rekao je Fabrici.

Upitan koliko iznosi finansijska i druga pomoć koju je EU dosad pružila Srbiji, uključujući organizaciju avio-transporta za isporuku medicinskih materijala, Fabrici kaže da je EU najavila inicijalan paket vredan 93 miliona evra, koji obuhvata 15 miliona evra hitne zdravstvene pomoći i 78 miliona evra za privredni oporavak.

"Obmanjujuće bi bilo pojednostavljivanje i redukovanje pomoći EU samo na poslednje dane, ma koliko oni bili kritični. EU će nastaviti da brzo odgovara na hitne potrebe, ali, svakodnevan rad koji zajedno sa Srbijom realizujemo već decenijama je, u stvari, taj koji pruža najbolje izglede za prevazilaženje ove krize. EU je ubedljivo najveći trgovinski partner Srbije, investitor i donator", rekao je Fabrici.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve