Vesti
10.10.2023. 12:06
Beta

Zapovednik NATO

"KFOR je sprečio eskalaciju situacije u Banjskoj"

kfor, kosovo
Izvor: Shutterstock

Zapovednik Komande združenih snaga NATO u Napulju admiral Stjuart Munš ocenio je u utorak da je prisustvo trupa KFOR 24. septembra, kada je došlo do oružanih sukoba Srba i kosovske policiju u selu Banjska, "pomoglo da se zaustavi dalja eskalacija situacije".

Admiral je u izjavi za prištinski dnevnik Koha ditore naveo da istragu o tom incidentu vodi Kosovska policija a ne snage KFOR koje po njegovim rečima, na Kosovu deluju u skladu sa Rezolucijom UN kojom je okončan rat na tom prostoru. 

"Poreklo zaplenjenog ilegalnog oružja istražuje Kosovska policija. Mandat KFOR ne uključuje aktivnosti za sprovođenje zakona. To su isključivi prerogativi Kosovske policije", naveo je Munš.

On je kazao i da je kao odgovor na eskalaciju na severu Kosova, KFOR pojačao prisustvo i patrole na tom prostoru kao i da se na dnevnom nivou odvijaju političko-vojne konsultacije na različitim nivoima između predstavnika te misije i zvaničnika Srbije.

"Pažljivo pratimo situaciju na Kosovu i pojačali smo prisustvo dodatnim patrolama i trupama iz rezervnih snaga NATO. KFOR održava vidljivo i agilno prisustvo širom Kosova. Ovo su pažljivi koraci kako bi se osiguralo da KFOR ima potrebne snage, sposobnosti i fleksibilnost da odgovori na svaku situaciju", kazao je admiral.

Pozvao je "sve strane" da preduzmu korake za smanjenje tenzija i ponovo se uključe u dijalog pod posredovanjem Evropske unije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

NATO šalje dodatne snage na Kosovo
NATO

Odobreno

29.09.2023. 14:51

NATO šalje dodatne snage na Kosovo

NATO je saopštio da je odobrio slanje dodatnih snaga na Kosovo zbog trenutne situacije.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
21°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve