Vesti
05.01.2023. 19:45
Beta

NATO

Kfor uklonio sve barikade na severu Kosova

1
Izvor: Shutterstock

Mirovna misija na Kosovu predvođena NATO (Kfor) završila je uklanjanje poslednjih nekoliko vozila koja su blokirala puteve na severu Kosova, objavila je alijansa sa sedištem u Briselu.

Demontaža poslednjih barikada izvedena je razmeštanjem inženjerijskih jedinica Kfora kod Dudinog krša i magistralnog puta kroz Srbovac, i obavljena je "brzo i na bezbedan način kako bi bili izbegnuti incidenti i drugi rizici po lokalnu bezbednost", navodi NATO.

"Ova akcija je izvedena u skladu sa mandatom Kfora, zasnovanim na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine, sa ciljem obezbeđenja sigurnog okruženja i slobode kretanje za korist svih zajednica koje žive na Kosovu", navodi se u saopštenju.

Uklanjanje barikada je, kako se navodi, usledilo posle "intenzivnih napora" NATO i Evropske unije na smanjenju tenzija na severu Kosova, uz ključnu podršku misija Kfor i Euleks, koju predvodi EU.

"Kfor ostaje izuzetno oprezan i ima sposobnost i osoblje da nastavi sa punim i svakodnevnim sprovođenjem mandata, dobijenog od UN, doprinoseći bezbednosti na Kosovu i stabilnosti širom regiona Zapadnog Balkana. NATO takođe nastavlja da podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredstvo EU, kao glavnu platformu za pronalaženje rešenja koje poštuje prava svih zajednica i za izgradnju trajnog mira i bezbednosti širom regiona", piše u saopštenju NATO.

Na severu Kosova lokalni Srbi su 29. decembra počeli da uklanjaju barikade koje su postavili na putevima 10. decembra, posle hapšenja bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića.

Barikade su uklonjene pošto je Pantić prebačen iz klasičnog u kućni pritvor i nakon što je na slobodu pušten student Nikola Nedeljković, uhapšen u junu i osuđen za izazivanje etničke mržnje i netrpeljivosti.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

SAD traže da se Srbija i Kosovo što pre vrate pregovorima
Vašington, zgrada Kapitola, američka zastava

Stejt department

04.01.2023. 12:30

SAD traže da se Srbija i Kosovo što pre vrate pregovorima

Vašington zahteva da se Priština i Beograd vrate naporima da stvore ambijent za dijalog, kao i sprovodjenje dogovora iz procesa dijaloga, u potpunosti i bez odlaganja, rekao je neimenovani portparol američkog Stejt departmenta za portal gazetaexpress.com.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve