Vesti
14.11.2021. 09:39
Tanjug

Ministarka Popović

KiM ostaje u preambuli Ustava Srbije

kosovo
Izvor: Shutterstock

Ministarka pravde Maja Popović potvrdila je da promene Ustava Srbije u delu preambule neće biti.

Popović je kao netačne ocenila tvrdnje da će Srbija menjati svoj Ustav zbog Kosova i Metohije i spekulacije da se novine u zakonu o referendumu donose radi usklađivanja sa Ustavom, kako bi država lakše "progurala" škakljive teme poput statusa KiM ili slučaja Jadar.

"Sve su to netačne tvrdnje koje imaju za cilj da destabilizuju i unesu nemir u naš društveno-politički sistem. Ovaj zakon je morao da bude donet mnogo ranije. Sadašnji zakon o referendumu je prevaziđen i nije u saglasnosti sa opredeljenjima važećeg Ustava i preporukama Sveta Evrope", rekla je ministarka Popović u intervjuu za današnje Večernje Novosti.

Istakla da je cilj novog zakona nije da se proguraju "škakljive teme", već da se građanima omogući da efikasno ostvaruju svoje pravo na učešće u vršenju vlasti putem referenduma ili narodne inicijative.

Ministarka pravde je najavila da bi do kraja meseca novi zakon o referendumu trebalo da bude usvojen u Skupštini Srbije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kosovo i Republika Srpska ponovo u fokusu Amerike
Kristofer Hil 25.10.2021.

Veliki povratak na Balkan

26.10.2021. 06:05

Kosovo i Republika Srpska ponovo u fokusu Amerike

O tome koliko su američke namere u regionu Zapadnog Balkana ozbiljne dosta govori i činjenica da je za novog ambasadora u Beogradu nominovan Kristofer Hil, iskusni diplomata koji je na ovim prostorima bio izuzetno angažovan ’90-ih godina prošlog veka, a bio je i jedna od ključnih figura pregovora u Rambujeu.
Close
Vremenska prognoza
light rain
2°C
28.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve