Vesti
22.05.2021. 09:08
Tanjug

Policijski čas ostaje

Kipar prihvata sve vakcine, čak i kinesku

Kipar, zastava
Izvor: Shutterstock

Kipar priznaje sve vakcine koje Srbija ima, čak i kinesku Sinofarm, a ambasador Srbije na Kipru Marko Blagojević kaže da nema nikakvih daljih organičenja oko vremenskog perioda od datuma revakcinacije.

"Samo je važno da su putnici revakcinisani. Prema podacima koje je objavilo Ministarstvo zdravlja, Kipar priznaje sve vakcine koje se u Srbiji primaju", rekao je Blagojević za Tanjug.

U slučaju da putnici iz Srbije nisu vakcinisani, precirao je Blagojević, za ulazak na Kipar im je potreban negativna PCR test, ne stariji od 48 sati pre poletanja, a po ulasku na Kipar dužni su da urade još jedan PCR test.
 

"Putnici su dužni da ostanu u samoizolaciji do testa. Ukoliko su pozitivni, dužni su da ostanu i dalje u samoizaloaciji, a u slučaju lečenja, Republika Kipar snosi troškove lečenja", naveo je Blagojević i dodao da samoizolacija u slučaju pozitivnog PCR testa traje 14 dana .
 

Kaže da putnici iz Srbije 24 sata pre leta preko interneta popunjavaju elektronsku propusnicu, takozvani sajprus flajt pas, gde prilažu negativan PCR test ili potvrdu o vakcinaciji koju izdaje Srbija i koja se priznaje.

"To je dovoljno da imate kod sebe na telefonu ili odštampan sajprus flajt pas. To vam je dovoljan dokument", kaže Blagojević.

Naveo je da je na Kipru situacija u vezi sa korona virusom povoljna i da se radi veliki broj brzih i PCR testova.

"Vakcinisano je blizu 50 odsto populacije, od toga 47 odsto je primilo prvu dozu, a 17,3 odsto obe doze i završilo revakcinaciju potpuno", kaže Blagojević i navodi da se na Kipru daju vakcine Astra Zeneka, Moderna i Fajzer.

Kaže da je jedino za vakcinu Džonson i Džonson potrebno da prođe 14 dana od revakcine, ali da tog cepiva nema u Srbiji.

Na Kipru se, kako je rekao, dnevno uradi od 40.000 do 80.000 testova, od čega je oko 5.000 PCR testova i oko 70.000 brzih testova koji su besoplatni.

Ispričao je da svuda na Kipru postoje punktovi gde mogu da se urade testovi.

Blagojević kaže da je na Kipru i dalje na snazi policijski čas, od ponoći do 5 časova ujutro, da se maske nose svuda u zatvorenom prostoru, a da na otvorenom nisu obavezne.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Indijska i južnoafrička varijanta stigle na Kipar
Korona, testiranje, test, PCR

Zaraženi su u karantinu

19.05.2021. 23:05

Indijska i južnoafrička varijanta stigle na Kipar

Prvi slučajevi indijskog soja virusa kovid-19 otkriveni su i na Kipru, saopštilo je Ministarsto zdravlja te zemlje i dodalo da su zaraženi brzo stavljeni u izolaciju i karantin po dolasku na ostrvo.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
02.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve